ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. νερό εμφιαλωμένο
- 70 γρ. χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
- 100 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες ή κεφίρ
- 630 γρ. αλεύρι (ακριβώς, όχι παραπάνω… αλλά θα πάρετε αλεύρι φούρνου, αμερικάνικο σούπερ έξτρα δυνατό. Αν δεν βρείτε και πάρετε από σούπερ μάρκετ το αλεύρι για τσουρέκια θα πάρει άλλα 100 γρ. η συνταγή)
- 1 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 40 γρ. μαγιά φρέσκια φούρνου
- 2 κρόκους αβγού
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο
- 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γρ. μέλι
- 40 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (δείτε πώς να την κάνετε πατώντας εδώ) αν δεν θέλετε να κάνετε την διαδικασία μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 40 γρ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 15 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 6 σπόρους κακουλέ/κάρδαμο αλεσμένο
- 2 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος)
- λίγο ασπράδι αυγού για το άλειμμα
- αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, διαλύουμε την μαγιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθούν.
- Στην συνέχεια βάζουμε στο μίξερ μας το γάλα, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, τις ζάχαρες (και τα δύο είδη), αβγά, μυρωδικά και ξεκινάμε την ανάδευση.
- Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μας (όχι όλο μαζί!), δυναμώνουμε το μίξερ μας (όχι τέρμα, κανονική ταχύτητα) και περιμένουμε να μαζευτεί η ζύμη στο γάντζο.
- Προσθέτουμε το βούτυρο παγωμένο σε μικρά κομματάκια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να το πάρει.
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα βουτυρωμένο βαθύ μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει αρκετά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις φουσκώσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα λαδώνουμε τα χέρια μας και πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια μας με τον κλασσικό τρόπο σε μεγέθη που επιθυμούμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 10 λεπτά ακριβώς.
- Με την βοήθεια ενός πινέλου περνάμε την επιφάνεια των τσουρεκιών με σκέτο ασπράδι, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε να το απορροφήσει για 2 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C , πάνω και κάτω αντιστάσεις σε χαμηλή σχάρα, με ένα μικρό ταψάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου (θέλει υγρασία 70-85% το τσουρέκι για να γίνει τέλειο).
- Τα κλασσικά σε μέγεθος τσουρέκια είναι έτοιμα σε περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) τα μικρότερα σαφώς πιο σύντομα.
Καλή επιτυχία!!!
tips
- Το μεγάλο μυστικό σε αυτήν την συνταγή εκτός από την ακρίβεια των υλικών είναι η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη γιατί κρατάει σούπερ αφράτα και μαλακά τα τσουρέκια για αρκετές ημέρες! Μόλις κρυώσουν τυλίξτε τα με μεμβράνη και θα είναι τέλεια για αρκετό καιρό.
Κατηγορία:
Βασίλη συγχαρητήρια βγήκαν τέλεια τα τσουρέκια μας φέτος!!!
Τα νοστιμότερα τσουρέκια ξετρελαθήκαμε όλοι!!!
Έχω κάνει τσουρέκια με αυτήν τη συνταγή πάνω από δέκα φορές. Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι επαγγελματικό.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή τη συνταγή η μέθοδος Τανγκζονκ ή αν είναι περιττό.
Ευχαριστούμε για το σχόλιο στην συνταγή! Για το καλύτερο αποτέλεσμα παίζει ρόλο η ποιότητα από το αλεύρι που θα χρησιμοποιηθεί στην συνταγή καθώς και τα βήματα σωστό πλάσιμο, φούσκωμα, ψήσιμο. Τώρα αν θέλετε να δοκιμάσετε την κινέζικη τεχνική σίγουρα πρέπει να προσαρμοστεί η συνταγή γιατί θέλει άλλη τεχνική σε σχέση με τα κλασσικά ψωμάκια και είναι κάτι που θα δοκιμάσουμε σύντομα και θα ανέβει στο site. Επίσης μία καλή παραλλαγή είναι να αντικατασταθεί η μαγιά με προζύμι και εκεί αλλάζει τελείως η διαδικασία της συνταγής με μεγαλύτερη πιθανότητα αποτυχίας αλλά έχουμε τσουρέκια πραγματικά επαγγελματικά.
Έχω κάνει πάνω από 10 φορές τσουρέκια με αυτή την συνταγή. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά επαγγελματικό.