Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Zύμη πίτας (Χωριάτικο φύλλο)

    Συνταγή από:
    90 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 60 | Μερίδες: 10

    ΥΛΙΚΑ

    • Για 6 φύλλα
    • 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 100 γραμμ. ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. ξίδι ή τσίπουρο
    • 1½ κ.γ. αλάτι
    • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
    • 340 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου)
    • λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
    • Μείγμα ελαιόλαδου 80 γραμμ. με βούτυρο λιωμένο 60 γραμμ. για το λάδωμα των φύλλων

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξίδι ή το τσίπουρο και το νερό. Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.
    2. Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.
    3. Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού. Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
    4. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή. Δηλαδή, όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους και η ζύμη γίνεται δυνατή και ελαστική. Έτσι, όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο την ώρα που το ανοίγουμε.
    5. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.
    6. Αφήνουμε τα ανοιγμένα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (νο 40 ή 42, ρηχό για πίτα).
    7. Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε κρύα και σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην πίτα. Στρώνουμε και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα, δηλαδή όπου ακουμπάει φύλλο με φύλλο να ρίχνουμε λιγάκι ελαιόλαδο ανάμικτο με λίγο βούτυρο
    8. Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και περιχύνουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5