ΥΛΙΚΑ
- 5 χωριάτικα αβγά μεσαία ή 250 γρ. (θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
- 50γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. μέλι
- 80 γρ. γιαούρτι
- 100 γρ. τρίμμα κουβερτούρας
- 100 γρ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψυχα ή μισή ποσότητα και από τα δύο
- 1/3 κ.τ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
- 1 κ.τ.σ. κανέλα σκόνη καλής ποιότητας
- 1 κ.τ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα (χωρίς το λευκό μέρος) και χυμό από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 2 κ.τ.σ. κονιάκ
- 450 γρ. αλεύρι όλες τις χρήσεις
- 1 κ.τ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- ζάχαρη άχνη και ρόδια
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μίξερ με φτερό τοποθετούμε το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα καλά μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και αυτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να τα πάρει όλα και να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το ελαιόλαδο , το γιαούρτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιών, το κονιάκ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την ψίχα από τους ξηρούς καρπούς, το τρίμμα κουβερτούρας, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε ελαφρά χωρίς πολύ ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό.
- Σε ένα τσέρκι ή φόρμα κέικ 30 Χ 30 εκατοστά (βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι)βάζουμε ένα φύλλο λαδόκολλα στον πάτο του σε περίπτωση που δεν είναι αντικολλητικό .
- Περιχύνουμε το μείγμα και το απλώνουμε καλά με ένα βρεγμένο κουτάλι ή με μια σπάτουλα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της φόρμας.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 50- 60 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα η βασιλόπιτα (ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας πρέπει να βγει καθαρό).
- Τέλος μόλις κρυώσει πάνω σε μία σχάρα, αναποδογυρίζουμε, βάζουμε το φλουρί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρουμε με μπόλικα ρόδια την επιφάνεια της νοστιμότερης βασιλόπιτας για να έχουμε όλοι στο σπίτι μία τυχερή χρονιά!
tips
- Προσοχή κατά το ψήσιμο αν είναι δυνατός ή αδύναμος ο φούρνος μας χαμηλώνουμε ή δυναμώνουμε την θερμοκρασία για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα. Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε μικρότερο σκεύος αυξάνουμε το χρόνο ψησίματος ή μεγαλύτερο σκεύος από τα εκατοστά που σας έδωσα μειώνουμε το χρόνο ψησίματος. Τέλος για να ελέγξουμε το σωστό ψήσιμο βυθίζουμε στα 50 λεπτά ένα μυτερό μαχαίρι ή ξυλάκι στο κέντρο της βασιλόπιτας και όταν το αφαιρέσουμε πρέπει να βγαίνει καθαρό. Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε μυρωδικά στην ζύμη ανάλογα με τα γούστα μας. Ταιριάζει το μαχλέπι, ο κάρδαμος και η μαστίχα Χίου. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ της συνταγής.