Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Πορτοκαλόπιτα με παγωτό Καϊμάκι

    Συνταγή από:
    140 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 45 | Μερίδες: 10

    ΥΛΙΚΑ

    Για τη βάση

    • 5 φρέσκα πορτοκάλια ελληνικά ακέρωτα
    • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.) τα στεγνώνουμε 1 μέρα πριν ετοιμάσουμε το γλυκό (με την εταιρεία χρυσή ζύμη έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα)
    • 250 γρ. σπορέλαιο
    • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 250 γιαούρτι στραγγιστό 10%
    • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 2 βανίλιες
    • 3 αυγά
    • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
    • 1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική

    Για το σιρόπι

    • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 500 γρ. νερό
    • 20 ml λικέρ μαστίχας Χίου ή κονιάκ (προαιρετικά)

    Για το σερβίρισμα

    • Ιδανικά με παγωτό καϊμάκι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Παίρνουμε το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος) στύβουμε το χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
    2. Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε άφθονο νερό για 1 ώρα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και στύβουμε τα πολλά υγρά. Χτυπάμε τις φλούδες από τα βρασμένα πορτοκάλια μαζί με το χυμό και το ξύσμα στο μούλτι και κρατάμε τον πουρέ στην άκρη σε ένα μπολ.

    Για το σιρόπι

    • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Όταν λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ Μαστίχας Χίου. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι.

    Για την πίτα

    1. Μία μέρα πριν ετοιμάσουμε το γλυκό απλώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ελαφρώς το ένα δίπλα στο άλλο σε 2 ταψάκια και τα αφήνουμε ξεσκέπαστα μέχρι να γίνουν τραγανά (μετά από κάποιες ώρες τα τουμπάρουμε για να στεγνώσουν και από την κάτω πλευρά) . Αν θέλουμε να κάνουμε γρηγορότερα την διαδικασία τα βάζουμε με τα ταψάκια στο φούρνο στους 100ο C στον αέρα , γυρνώντας τα κατά διαστήματα να στεγνώσουν ομοιόμορφα χωρίς να μας πάρουν χρώμα μέχρι να γίνουν τραγανά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά.
    2. Τα σπάμε με τα χέρια μας να γίνουν μικρά ακανόνιστα κομμάτια (2-3 εκατοστά).
    3. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα αβγά, το γιαούρτι, τον πουρέ πορτοκαλιού, την ζάχαρη, το σπορέλαιο, την βανίλια, τον κουρκουμά, το αλάτι, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
    4. Προσθέτουμε τα τραγανά σπασμένα φύλλα στο μείγμα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. (Αν θέλουμε αφράτη την πορτοκαλόπιτα  τρίβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας αρκετά ψιλά, αν την θέλουμε μαστιχωτή τα ανακατεύουμε κατευθείαν στο μέγεθος που αναφέραμε). Τέλος αφήνουμε το μείγμα 15 λεπτά στο μπολ να τραβήξουν τα φύλλα, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και ανακατεύουμε.
    5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×30 εκ. και το αλευρώνουμε.
    6. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
    7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160ο C στον αέρα για 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα και την ελέγχουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι πρέπει να βγαίνει καθαρό.
    8. Με το που βγάλουμε καυτή την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο την τρυπάμε με την μύτη ενός λεπτού μαχαιριού καλά σε όλη την επιφάνεια και περιχύνουμε σιγά σιγά και ομοιόμορφα με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι.
    9. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι.

    tips

    • Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ποιότητα των πορτοκαλιών και του φύλλου. Επίσης να ξεραθούν πολύ καλά τα φύλλα κρούστας. Αν δούμε ότι δεν έχουν ξεραθεί και είναι μαλακά, τα βάζουμε ζαρωμένα δίπλα δίπλα (όχι το ένα πάνω στο άλλο) σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε με αέρα στον φούρνο στους 100ο C μέχρι να ξεραθούν καλά γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσέχουμε να κρυώσουν τελείως όταν τα χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή!

    6 Αξιολογήσεις

      • vasilischef

        Περιμένω φωτογραφίες το συντομότερο!!!

    1. Ξανθή

      Θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία, νομίζω ότι έχει διαφορετική εκτέλεση από μια παρόμοια που φτιάχνω και ψάχνω κάτι άλλο.

    2. petcuta cristina

      είναι όντως η πιο καλή πορτοκαλόπιτα που έχω δοκιμάσει στα τόσα χρόνια που μαγειρεύω..θα ανεβασω φωτογραφία σύντομα

      Star
    3. Νάντια Θεοχάρη

      Πολύ ωραία συνταγή, έγινε σφαγή στο σπίτι, μην τυχόν καιδώσω κανα κομμάτι στις φίλες μου. Τα συγχαρητήριά μου στον σεφ και ευχαριστούμε για τη γνώση.

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5