Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Μακεδονίτικα κεφτεδάκια «Σουτ Μακάλο» με λάδι πάπρικας

    Συνταγή από:
    35 λεπτά
    Προετ. 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 20 λεπτά | Μερίδες: 3-4

    ΥΛΙΚΑ

     

    Για τα κεφτεδάκια και τον πουρέ σκόρδου

    • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
    • 200 γρ. χοιρινό κιμά
    • 1 αυγό
    • 1 κτγ σκορδόλαδο
    • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
    • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
    • 1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
    • 1 κ.γ. κύμινο
    • 1 κ.γ. μπαχάρι
    • 1κτσ ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 120 γρ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Αλεύρι για το αλεύρωμα

    Για το μακάλο

    • 1 κ.σ. λάδι σκόρδου και 3 κ.σ ελαιόλαδο
    • 4 κ.σ. αλεύρι
    • 1 κύβο κότας (αν δεν έχουμε ζωμό)
    • 850 ml νερό ή ζωμό κότας
    • Ελαιόλαδο
    • Θυμάρι
    • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
    • Πιπέρι

    Για το λάδι πάπρικας

    • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (ανάλογα την προτίμηση)
    • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για τα κεφτεδάκια και τον πουρέ σκόρδου

    1. Στο multi ρίχνουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, μία πρέζα αλάτι και τα πολτοποιούμε.
    2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο είδη του κιμά μαζί με το αυγό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι, μαϊντανό και μια κουταλιά του γλυκού πουρέ σκόρδου και ένα μεγάλο λευκό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη.
    3. Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί, το στύβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά.
    4. Αρωματίζουμε με θυμάρι και ζυμώνουμε.
    5. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρώς (μπορούμε να το παράλειψουμε) και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
    6. Όταν ροδίσουν, σβήνουμε με 2 κ.σ. από τον πουρέ του σκόρδου και τα αφαιρούμε από τη φωτιά.

    Για το μακάλο

    1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια κ.σ. από το λάδι του σκόρδου και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
    2. Καβουρδίζουμε το αλεύρι στο σκορδόλαδο, προσθέτουμε σταδιακά το νερό ή τον ζωμό κότας, ρίχνουμε τον κύβο (εάν δεν έχουμε ζωμό κότας) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
    3. Βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, αρωματίζουμε με θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε χυμό και ξύσμα λεμονιού ανάλογα με τα γούστα μας.

    Για το λάδι πάπρικας

    1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει ελαφρώς καφετί και βγάλει ένα άρωμα φουντουκιού (προσοχή να μην μας καεί γιατί θα βγάλει άσχημη επίγευση… καλό είναι όταν είναι έτοιμο να το μεταφέρουμε άμεσα σε ένα σκεύος), στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι.
    2. Σερβίρουμε το σουτ μακάλο με λίγο από το λάδι πάπρικας πάνω από την σάλτσα για έξτρα άρωμα.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5