ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό φασόλια Καστοριάς, λευκά μέτρια
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- σέλινο 3 κλωνάρια ψιλοκομμένο
- 3 καρότα χοντοκομμένα
- 2 κλωνάρια πράσο ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι λευκό χροντροκομμένο
- 3 σκ. σκόρδο κομμένες σε φέτες
- 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 1 καυτερή πιπεριά τσούσκα (προαιρετικά) ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 200 γρ ντομάτα στον τρίφτη
- 200 γρ σύγκλινο Μάνης κομμένο σε μικρά καρέ
- 70 γρ λάχανο τουρσί ή αρμιά χοντρομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κτσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κτγ ρίγανη
- 1 κτγ ξηρό δυόσμο
- 1 κτγ πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 2 λίτρα νερό ή ζωμό λαχανικών
- 100 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδo
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βάζουμε τα φασόλια μας μία μέρα πριν μαγειρέψουμε σε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει αρκετά (αν τα φασόλια είναι φρέσκα Καστοριανά παραλείπουμε αυτό το βήμα).
- Ρίχνουμε 1 κοφτή κτγ αλάτι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν για 8-12 ώρες.
- Στην συνέχεια, σουρώνουμε, τα πλένουμε με πολύ κρύο νερό για να καθαρίσουν πολύ καλά, τα στραγγίζουμε ξανά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να κάψει), ρίχνουμε μέσα 2 κτσ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, την πιπεριά και την τσούσκα.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ανακατεύοντας ελαφρά αν ά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Στην συνέχεια, αφού έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά από τα λαχανικά και έχουν μαλακώσει, ρίχνουμε τον πελτέ τομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας το φαγητό μας.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια τα φασόλια, την τομάτα στον τρίφτη, τα φύλλα δάφνης, το σύγκλινο Μάνης και το λάχανο τουρσί.
- Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή το νερό και καπακώνουμε την κατσαρόλα μας.
- Σιγοβράζουμε την φασολάδα μας για 1 με 1 ½ ώρα.
- Ελέγχουμε που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό που καλό είναι να είναι βραστό ώστε να μην διακοπεί ο βρασμός του φαγητού μας.
- Μόλις είναι έτοιμη διορθώνουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε τον ξηρό δυόσμο, την ρίγανη, τον μαϊντανό, 80 ml φρέσκο ελαιόλαδο και την αφήνουμε καπακωμένη 10 λεπτά να ηρεμίσει.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, φρυγανισμένο ψωμί ελιές και μεζεδάκια της αρεσκείας μας!
info
- Καθοριστικό ρόλο στην φασολάδα παίζει η ποιότητα και η φρεσκάδα των φασολιών. Επίσης αν ποτέ έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε αυτήν την συνταγή καπακωμένη σε γάστρα με χωριάτικο χοιρινό και σιγομαγειρεμένη σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο θα ξεχάσετε το όνομά σας!!!
Κατηγορία: