Σε αυτούς τους πεντανόστιμους κουραμπιέδες την διαφορά θα κάνουν τα αμύγδαλα που θα κάνουμε παστέλι και θα δώσουν άλλη αίσθηση στο τελικό αποτέλεσμα!
ΥΛΙΚΑ
Για το παστέλι αμυγδάλου:
- 250 γρ αμύγδαλα ωμά με την φλούδα τους
- 40 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 120 γρ μέλι θυμαρίσιο ή ανθόμελο
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι χωρίς το λευκό μέρος
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/4 κτγ κανέλα και γαρύφαλλο
- ελάχιστο αγελαδινό βούτυρο
Για τους κουραμπιέδες:
- 1 κιλό μαλακό αλεύρι
- 200 γρ ζάχαρη άχνη
- 500 γρ βούτυρο αγελαδινό
- 50 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο (αν το βάλουμε προσθέτουμε 50 γρ αλεύρι προαιρετικό αλλά κάνει τη διαφορά!)
- το παστέλι αμυγδάλου που ετοιμάσαμε
- 2 κρόκους αβγού
- 1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 50 γρ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
- ανθόνερο για το ράντισμα (προαιρετικό)
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για το παστέλι αμυγδάλου:
- Ετοιμάζουμε το παστέλι 6 ώρες ή μία μέρα πριν φτιάξουμε τους κουραμπιέδες .
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι ή με ένα μαχαίρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το μέλι και το φέρνουμε σε βρασμό. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς με μία σπάτουλα μέχρι να ζεσταθούν καλά, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την φρυγανιά, μία πρέζα αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
- Σε ένα ταψί τοποθετούμε μία λαδόκολλα, την βουτυρώνουμε με αγελαδινό βούτυρο, ρίχνουμε πάνω το ζεστό μείγμα από το παστέλι αμυγδάλου, το απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια της και ψήνουμε το παστέλι για 15 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε κομματάκια ίσα με το μέγεθος μισού αμυγδάλου για να το χρησιμοποιήσουμε στους κουραμπιέδες μας.
Για τους κουραμπιέδες:
- Χτυπάμε στο μίξερ τα βούτυρα με την ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν πολύ αφράτα. Προσθέτουμε τους κρόκους αβγού, το παστέλι, την βανίλια, το κονιάκ ή το μαύρο ρούμι, το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε ταψάκια με λαδόκολλα πλάθουμε μπαλάκια των 40 γρ ή ότι σχήματα μας αρέσουν και τα πιέζουμε με τον αντίχειρα στο κέντρο για να μην μας φουσκώσουν στο ψήσιμο και φυσικά να κρατήσουν την άχνη πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα για 15 με 17 λεπτά (μην σας φοβίσει αν είναι μαλακοί οι κουραμπιέδες όταν είναι ζεστοί και τους ψήσετε παραπάνω έτσι είναι το σωστό μόλις κρυώσουν θα είναι τέλειοι!).
- Τέλος μόλις κρυώσουν καλά οι κουραμπιέδες ραντίζουμε ελαφρώς με ροδόνερο (αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε), τους βουτάμε στην άχνη, τους τοποθετούμε σε μία ωραία πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με έξτρα άχνη. Επαναλαμβάνουμε το άχνισμα ανάλογα με τα γούστα μας.
Κατηγορία:
Οι καλύτεροι κουραμπιέδες με διαφορά ευχαριστούμε για την συνταγή
Μπιλάρα φανταστικοί ρε φίλε μπράβο!!!