Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Kοτόπιτα

    Συνταγή από:
    100 λεπτά
    Προετ. 60 | Μαγείρεμα: 40 | Μερίδες: Για ένα στρογγυλό ταψί 38-40 εκατοστά

    ΥΛΙΚΑ

    Για το ζυμάρι

    • 500 γρ αλεύρι σκληρό
    • 200 γρ αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
    • 2 μέτρια αβγά χωριάτικα
    • 200 γιαούρτι πρόβειο
    • 50 γρ ελαιόλαδο
    • 300-350 γρ σπιτικός ζωμός κότας σε θερμοκρασία δωματίου ή νερό αν δεν έχουμε
    • 25 γρ νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
    • 17 γρ αλάτι
    • 1 κτσ μέλι

    Για την γέμιση 

    • 800 γρ στήθος κοτόπουλο ψητό ή βραστό ξεψαχνισμένο
    • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
    • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    • 80 γρ βαλσάμικο ξίδι
    • 500 γρ φρέσκο γάλα
    • 50 γρ αλεύρι
    • 50 γρ ελαιόλαδο
    • 1/2 κτγ μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
    • 2 κρόκους αβγού
    • 300 γρ τριμμένη γραβιέρα Νάξου
    • 3 πιπεριές πολύχρωμες κομμένες σε μικρά καρέ
    • αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για την επάλειψη

    • 1 αβγό και 2 ασπράδια αβγού
    • λίγο γάλα
    • σουσάμι λευκό και μαύρο (προαιρετικά)

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για το ζυμάρι

    1. Σε μία μπασίνα ή μπολ ρίχνουμε το μισό ζωμό κότας ή το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, τη μαγιά, το μέλι, το κίτρινο χωριάτικο αλεύρι, ανακατεύουμε το χυλό και τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα περίπου.
    2. Σε μία άλλη μπασίνα βάζουμε το γιαούρτι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τα ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη, προσθέτουμε τον χυλό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
    3. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά όσο πάρει από τον υπόλοιπο ζωμό ή νερό μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι.
    4. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα ή μεμβράνη σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Για την γέμιση

    Καλό θα ήταν να την ετοιμάσουμε λίγες ώρες ή ακόμη και μία μέρα πριν ψήσουμε την πίτα μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στην συντήρηση. Πρέπει να είναι κρύα όταν γεμίσουμε την πίτα ώστε να μην μας πανιάσει το φύλλο με αποτέλεσμα να μείνει άψητο.

    1. Αλατοπιπερώνουμε το στήθος κοτόπουλο και το ψήνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο ή το βράζουμε σε λίγο αλατισμένο νερό ίσα να το σκεπάζει (σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι το στήθος να είναι μαζί με τα κόκκαλα και τις φτερούγες, να προσθέσουμε λίγο καρότο, λίγο κρεμμύδι και τον ζωμό που θα πάρουμε να τον αφήσουμε να κρυώσει για να τον χρησιμοποιήσουμε στην ζύμη.)
    2. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε 50 ml ελαιόλαδο τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνουμε με το ξίδι βαλσάμικο, προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
    3. Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα, το κοτόπουλο ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, τους κρόκους αβγού και ανακατεύουμε καλά την γέμιση.
    4. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 μέρη με ελάχιστα μεγαλύτερο αυτό που θα βάλουμε στην βάση της πίτας.
    5. Ανοίγουμε δύο φύλλα με τον πλάστη ούτε πολύ λεπτά ούτε πολύ χοντρά ίσα με το μέγεθος του ταψιού, πασπαλίζοντας με αλεύρι το κάθε φύλλο και την επιφάνεια που θα τα ανοίξουμε για μην κολλήσουν τα φύλλα.
    6. Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο το ταψί, απλώνουμε πάνω το ένα φύλλο και τοποθετούμε ομοιόμορφα την γέμιση σε όλη την επιφάνεια.
    7. Ρίχνουμε από πάνω και το άλλο φύλλο και κλείνουμε την πίτα μας με κόθρο.
    8. Αλείφουμε με ένα πινέλο το φύλλο με το μείγμα του αβγού και ψήνουμε την κοτόπιτα στους  180° C στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

     

     

    3 Αξιολογήσεις

    1. Βαλαβάνη Τζένη

      Υπέροχες συνταγές με μεράκι και πρωτοτυπία! Ο επαγγελματισμός και η αγάπη για το αντικείμενο είναι εμφανής!!!

      Star
      • vasilischef

        Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια προσπαθούμε να δείχνουμε απλές και νόστιμες συνταγές ώστε να μπορούν όλοι να τις μαγειρέψουν

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5