Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ταρτάκια με κρέμα βανίλιας και φρέσκες φράουλες

    Συνταγή από:
    80 λεπτά
    Προετ. 20 | Μαγείρεμα: 30 | Μερίδες: 8-10 ανάλογα με το μέγεθος από τις ταρτιέρες μας

    ΥΛΙΚΑ

    Για την ζύμη

    • 112 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο
    • 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
    • 130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
    • 1 αβγό
    • 2 γρ. αλάτι
    • 1 βανίλια
    • ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι (χωρίς το λευκό μέρος) προαιρετικά
    • λίγο βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία σε κάθε ταρτιέρα

    Για την κρέμα βανίλιας

    • 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες
    • 40 γρ. κορν φλάουρ
    • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 2 μεσαία αυγά
    • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
    • 1 βανίλια ή 1κτγ εκχύλισμα βανίλιας
    • ξύσμα από ένα ακαίρωτο λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος)
    • Φράουλες φρέσκες κομμένες στην μέση για το γαρνίρισμα

     

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για την ζύμη

    1. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ βάζοντας τον γάντζο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη χωρίς να την ζορίσουμε. Σκεπάζουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά στο ψυγείο.
    2. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου και κόβουμε με τσέρκι σε ταρτάκια (η διάμετρός τους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τις ταρτιέρες). Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε τις ταρτιέρες με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Στρώνουμε τις ζύμες ώστε να καλύψουν το κάτω μέρος αλλά και τα τοιχώματα της κάθε ταρτιέρας και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
    3. Για να προψήσουμε τα ταρτάκια 
      Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλες τις τάρτες και καλύπτουμε την επιφάνειά τους με λαδόκολλα  και αρκετά φασόλια για βάρος (ώστε να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν.

    Για την κρέμα βανίλιας

    1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα ζεσταίνουμε καλά χωρίς να πάρουν βράση.
    2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα αβγοδάρτη τα αβγά με το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφού γίνουν ένα μείγμα, προσθέτουμε λίγο-λίγο όλο το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
    3. Αμέσως μετά, ρίχνουμε πάλι στο κατσαρολάκι μας όλο το μείγμα (προαιρετικά το περνάμε πριν από ένα σουρωτήρι). Το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας  σε μέτρια φωτιά μέχρι να σφίξει η κρέμα.
    4. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο εκτός φωτιάς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
    5. Στη συνέχεια, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ. Την καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πολύ καλά επάνω της ώστε να μην πάρει αέρα και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
    6. Αφού κρυώσει, τη χτυπάμε ξανά με τον αβγοδάρτη μέχρι να αφρατέψει ή την ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα.
    7. Απλώνουμε την αφράτη κρέμα μας μέσα στα ψημένα ταρτάκια και από πάνω κόβουμε και γαρνίρουμε με όποιο τρόπο θέλουμε τις φρέσκες φράουλες.

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5