Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Μαρινάδες Τσικνοπέμπτης

    Συνταγή από:
    80 λεπτά
    Προετ. 40 λεπτά | Μαγείρεμα: 40 λεπτά
    • Ο ρόλος της μαρινάδας είναι διπλός. Κατ’ αρχάς μαλακώνει τις τροφές, κυρίως το κρέας που το έχει και περισσότερο ανάγκη. Όμως έχει και έναν άλλο ρόλο. Αυτό της γεύσης. Η μαρινάδα επίσης αρωματίζει δίνοντας νέα διάσταση και κυρίως γεύση στα ψητά μας. Υπάρχουν πολλών ειδών μαρινάδες ανάλογα με το τι θέλουμε να ψήσουμε.

    Πώς να μαρινάρουμε…

    • Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε στεγνές και υγρές μαρινάδες. Οι στεγνές περιλαμβάνουν μπαχαρικά (πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κάρυ, μασάλα) και μυρωδικά (δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι). Στις υγρές μαρινάδες τοποθετούμε το κρέας σε κάποιο υγρό στοιχείο με οξύτητα όπως π.χ είναι το κρασί, οι χυμοί φρούτων ή κάποιες άλμες μαζί με μπαχαρικά και μυρωδικά.
    • Καπνιστή πάπρικα, ρίγανη ,ελάχιστη ζάχαρη και ελάχιστο ξίδι είναι μια απλή και ωραία μαρινάδα για χοιρινό.
    • Χυμός λεμονιού, μουστάρδα, ελαιόλαδο και ρίγανη είναι μια μαρινάδα που ταιριάζει πολύ στο κοτόπουλο. Χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, δεντρολίβανο είναι επίσης μια αρωματική επιλογή.
    • Το μέλι μαζί με ελαιόλαδο, μουστάρδα ή ξύδι μπορεί να κάνει μια ωραία και γλυκιά μαρινάδα για πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος.
    • Αν θέλουμε πιο εξωτικές γεύσεις δοκιμάζουμε να μαρινάρουμε το κρέας σε ποτά όπως μπράντυ, ρούμι ή μπέρμπον και συμπληρώνουμε υλικά όπως χυμό ή φέτες λάιμ, κομμάτια τζίντζερ και εστραγκόν.
    • Μπορούμε να μαρινάρουμε το κρέας με λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια ανακατεύοντας που και που. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ψήσουμε ή να τα σοτάρουμε για να συνοδεύσουμε το κρέας.
    • Μην ξεχνάμε αν έχουμε υγρή μαρινάδα να σκουπίζουμε το κρέας πριν το ακουμπήσουμε στη σχάρα, διότι αν η μαρινάδα πέσει στα κάρβουνα πιθανόν να δημιουργήσει φλόγα. Μπορούμε ωστόσο με την βοήθεια ενός πινέλου να αλείφουμε το κρέας με τη μαρινάδα όσο αυτό θα ψήνεται.
    • Καλό θα ήταν το αλάτι να το βάζουμε την τελευταία στιγμή στο ψήσιμο. Την ώρα δηλαδή που ακουμπάμε το κρέας στη σχάρα.
    • Αφού μαρινάρουμε τα κρέατα μας σωστά ανάλογα με τα γούστα μας και κόψουμε φρέσκες πατάτες τηγανιτές προτείνω να ετοιμάσουμε για ντιπ την καπνιστή <<σάλτσα πιπεριάς>>.
    • Καλό τσίκνισμα!!!

    info

    • Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδας των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως «Κρεατινή», λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος που χαρακτηρίζει τη μέρα.
    • Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.
    • Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5