Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ψωμάκια μπέργκερ (burger buns)

    Συνταγή από:
    120 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 20-30 | Μερίδες: 8 ψωμάκια

    ΥΛΙΚΑ

    Για το ασιατικό προζύμι (Tangzhong) 

    • 60 ml γάλα φρέσκο πλήρες
    • 60 ml νερό
    • 23 γραμμάρια αλεύρι

    Για τα ψωμάκια

    • το ασιάτικο προζύμι σε θερμοκρασία δωματίου
    • 120 γρ γάλα φρέσκο πλήρες
    • 50 γρ μέλι
    • 8 γρ μαγιά ξηρή ή νωπή 20 γρ
    • 350 γρ αλεύρι καλής ποιότητας (με πρωτεΐνη 12 γρ και πάνω αλλιώς θα πάρει άλλα 50 γραμμάρια)
    • 1 αβγό χωριάτικο
    • αλάτι 7 γρ (1 κτγ)
    • 60 γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου

    Για την επάλειψη 

    • 1 αβγό
    • 1 κτσ νερό
    • σουσάμι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Τα συγκεκριμένα ψωμάκια φτιαγμένα με μία παλιά ασιατική τεχνική θα σας ενθουσιάσουν με το πόσο νόστιμα και αφράτα είναι!!!

    Για το ασιατικό προζύμι (Tangzhong) 

    1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το γάλα το νερό και το αλεύρι.
    2. Με έναν αβγοδάρτη ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοχλάσει και να αποκτήσει την υφή μίας λείας κρέμας.
    3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια του προζυμιού και το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Για τα ψωμάκια

    1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα χλιαρό (όχι καυτό γιατί δεν θα φουσκώσει η ζύμη) προσθέτουμε την μαγιά και περιμένουμε 20 λεπτά.
    2. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ασιατικό προζύμι, το μέλι, το αβγό, το αλάτι, το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τυχώματα του κάδου και περιμένουμε πάλι 10 λεπτά.
    3. Ξαναβάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε 2 δόσεις μέχρι να το πάρει η ζύμη.
    4. Αφαιρούμε το γάντζο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον κάδο του μίξερ και την ζύμη μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
    5. Στην συνέχεια πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, μεταφέρουμε με την βοήθεια μίας σπάτουλας την ζύμη και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 1 εκατοστό (χωρίς να την ζορίσουμε πολύ). Τυλίγουμε σε ρόλο και την κόβουμε σε 8 ίδια κομμάτια.
    6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
    7. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα δημιουργούμε 8 ομοιόμορφα μπαλάκια, τα τοποθετούμε με μία μικρή απόσταση μεταξύ τους, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν.
    8. Μόλις είναι έτοιμα τα ψωμάκια χτυπάμε ένα αβγό με λίγο νερό και τα περνάμε καλά με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια.
    9. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε 20 με 30 λεπτά σε χαμηλή σχάρα μέχρι να πάρουν ωραίο ξανθό χρώμα και να φουσκώσουν.

    tips

    • Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε ψωμάκια σε όλα τα σχήματα για σάντουιτς και φυσικά ψωμί φόρμας.

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5