ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κούπα ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα μέλι
- 1 κούπα νερό
- 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κούπα καρύδια σπασμένα ή αμύγδαλα ή κουκουνάρι
- 1 κτσ κανέλα τριμμένη
- 1 κτγ γαρίφαλο τριμμένο
- 1 πρέζα αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει καλά. Τραβάμε στην άκρη και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το μέλι.
- Σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι, το σιμιγδάλι, τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστούν καλά και να έχουμε ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.
- Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και σταδιακά σε 2 δόσεις το σιρόπι εκτός φωτιάς και προσεκτικά για να μην καούμε.
- Ανακατεύουμε με μία κουτάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσει ο χαλβάς την υφή μίας πολύ πηχτής κρέμας.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ αφήνοντας να κρυώσει ελαφρώς και αφού βρέξουμε τα χέρια μας πλάθουμε σε σχήμα που θυμίζει μελομακάρονα.
- Σερβίρουμε σκέτο το χαλβά ή με κανέλα, ξηρούς καρπούς και ελάχιστο μέλι.
Κατηγορία: