Το croissant ανακαλύφτηκε στην Αυστρία και έφτασε στην Γαλλία το 1770 με τη Μαρία Αντουανέτα. Κυρίως όμως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης το 1889.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ αλεύρι σκληρό
- 50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 10 γρ αλάτι
- 300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- 15 γρ μαγιά φρέσκια ή 7 γρ ξηρή
- 300 γρ βούτυρο αγελαδινό καλής ποιότητας (όχι μαργαρίνη αν δεν έχουμε βούτυρο δεν κάνουμε την συνταγή)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σχηματίζουμε ένα πηγάδι με το αλεύρι στον πάγκο μας, τη ζάχαρη και το αλάτι, αφού τα έχουμε κοσκινίσει.
- Αραιώνουμε στο γάλα την μαγιά, το χύνουμε στην τρύπα του αλευριού και αρχίζουμε σταδιακά το ανακάτεμα, στην συνέχεια το ζύμωμα μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη, την σκεπάζουμε με μεμβράνη σε ένα μπολ και την αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Μεταφέρουμε το μπολ από το ψυγείο σε ζεστό σημείο και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε την μεμβράνη, την ξεφουσκώνουμε πιέζοντας με τα χέρια μας, την σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και την μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βάζουμε την ζύμη στον πάγκο και με έναν αλευρωμένο πλάστη την ανοίγουμε σε σχήμα σταυρού και ομοιόμορφο πάχος περίπου 5 εκατοστά.
- Τοποθετούμε την πλάκα από το βούτυρο στο κέντρο της ζύμης και το καλύπτουμε με τις άκρες της.
- Ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 3πλασιο περίπου σε μέγεθος, την διπλώνουμε 3 φορές και την πιέζουμε με τον πλάστη να γίνει ενιαία.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
- Την ανοίγουμε πάλι σε ορθογώνιο σχήμα στο κλασικό μέγεθος που είχε στο πρώτο άνοιγμα και ξαναδιπλώνουμε 3 φορές πιέζοντας ελαφρώς με τον πλάστη να γίνει ενιαία.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
- Επαναλαμβάνουμε το άνοιγμα, το δίπλωμα και την αποθήκευση στο ψυγείο για άλλη μία φορά. (Ο χρόνος αποθήκευσης στο ψυγείο ανάμεσα στις διαδικασίες δεν παίζει ρόλο μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα στάδια την μία μέρα και να συνεχίσουμε την διαδικασία την επόμενη)
- Στο τελευταίο στάδιο ανοίγουμε την ζύμη σε πάχος του κλασικού φύλου σφολιάτας, την κόβουμε στην μέση και από κάθε φύλλο κόβουμε 12 τρίγωνα και σχηματίζουμε τα croissants.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Μεταφέρουμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολλα, τα τοποθετούμε σε μία απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά περίπου.
- Ψήνουμε στον καυτό φούρνο σε μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα και σωστά ψημένα.
- Τα απολαμβάνουμε σκέτα, γεμιστά με πραλίνα ή μαρμελάδες και φυσικά μπορούμε να τα κάνουμε αλμυρά με ότι γέμιση μας αρέσει.
Καλό ταξίδι στην Γαλλία!!!
Κατηγορία: