ΥΛΙΚΑ
- 1 μικρή ώριμη κολοκύθα καθαρισμένη κομμένη σε μικρούς κύβους ή φέτες
- 1 γλυκοπατάτα πορτοκαλί κομμένη σε μικρούς κύβους
- 2 καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
- 1 κτσ φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
- 1 ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι (αν σας αρέσουν τα καυτερά)
- 400 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κτσ κουρκουμά σκόνη
- 1/3 κτγ κανέλα σκόνη
- 4 κτσ ελαιόλαδο
- 1 κτσ χυμό λεμόνι
- 1 κτσ αγελαδινό βούτυρο ή ένα ώριμο αβοκάντο αν είστε vegan (προαιρετικά)
- 1/2 κτγ θαλασσινό αλάτι
- 1/3 κτγ ζάχαρη καστανή
Για το σερβίρισμα
- 20 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κολοκυθόσπορο
- 50 γρ. ξινόγαλο ή στραγγιστό γιαούρτι με πέτσα
- πάπρικα γλυκιά
- ψωμί φρυγανισμένο ή σπιτικά κρουτόν
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα λαχανικά όσο ποιο μικρά κομμένα μπορούμε ανάλογα με το χρόνο που θέλει το καθένα (για να βράσουνε γρήγορα και να κρατήσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά αυτό κρατήστε το σαν tip για όλα σας τα φαγητά ειδικά τις σούπες).
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή το νερό κρύο καρυκεύουμε με αλάτι, καστανή ζάχαρη, κουρκουμά, κανέλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το βούτυρο ή το αβοκάντο και μπλεντάρουμε την σούπα ο καθένας με το μηχάνημα που διαθέτει.
- Τέλος διορθώνουμε τα καρυκεύματα ανάλογα με τα γούστα μας και σε περίπτωση που θέλουμε πιο ρευστή υφή προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζεστό νερό.
- Σερβίρουμε ιδανικά καυτή τη σούπα με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί ή σπιτικά κρουτόν, ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο ξινόγαλο ή μία γεμάτη κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι στο κέντρο της σούπας, τελειώνουμε με κολοκυθόσπορους και γλυκιά πάπρικα.
tips
- Σε αυτήν την σούπα ταιριάζουν απίστευτα τα μανιτάρια. Οπότε μπορούμε σε ένα επίσημο τραπέζι να την σερβίρουμε με σωτέ μανιτάρια πάνω της και να βάλουμε πάνω σε φρυγανισμένα καναπεδάκια κρέμα από κατσικίσιο τυρί και ντιξέλ από ποικιλία μανιταριών αρωματισμένο με λάδι άγριας τρούφας.
Την κάνω και εγώ με μια μικρή παραλλαγή, σωταρω ελαφρά ένα κρεμμύδι και ένα πράσο και μετά προσθέτω τα υπόλοιπα λαχανικά . Εξαιρετική σούπα, ιδανική για πρώτο σε ένα καλό τραπέζι
Η φιλοσοφία μου στις βελουτέ είναι να έχουν καθαρές γεύσεις και πιστεύω ότι το πράσο δεν έχει να δώσει κάτι στην συγκεκριμένη συνταγή διότι έχουμε δύο γλυκά στοιχεία και η έξτρα γλύκα του δεν θα βοηθήσει. Σε άλλες βελουτέ με πικρά στοιχεία ταιριάζει γάντι φυσικά το πράσο
Σεφ την κάναμε και πραγματικά ήταν τέλεια!!!