- 1 κιλό ώριμες τομάτες κομμένες σε χοντρά καρέ
- 30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη καστανή
- 10 φύλλα βασιλικού
- 60 γρ. νερό
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
- Στην συνέχεια σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις μαλακώσουν ελαφρώς ρίχνουμε το σκόρδο, το μαϊντανό αφήνουμε να μαγειρευτούν για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τις τομάτες και τη ζάχαρη, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό.
- Αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει για περίπου 25 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ώσπου να δέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά ελέγχουμε τα καρυκεύματα και λιώνουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε ολόκληρα τα φύλλα του βασιλικού και ανακατεύουμε.
tips
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγάλη μεγαλύτερη ποσότητα την εποχή που η τομάτα είναι στα φόρτε της, να την τοποθετήσουμε σε αποστειρωμένα βάζα ζεστή και με την κλασική μέθοδο αναποδογυρίζοντας το βάζο να σφραγίσει. Έτσι την συντηρούμε στο ψυγείο μας ή σε δροσερό μέρος για αρκετό καιρό.