Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ρυζόγαλο παραδοσιακό

    Συνταγή από:
    90 λεπτά
    Προετ. 5 λεπτά | Μαγείρεμα: 80 λεπτά | Μερίδες: 4

    ΥΛΙΚΑ

    • 1 λίτρο γάλα αγελαδινό πλήρες
    • 400 ml νερό
    • 160 γραμμ ρύζι καρολίνα
    • 140 γραμμ ζάχαρη
    • 1 πρέζα αλάτι
    • φλούδες από ένα λεμόνι χωρίς το λευκό μέρος
    • κανέλα για το πασπάλισμα
    • 30 γραμμ αγελαδινό βούτυρο προαιρετικά

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ρύζι, το νερό και μία πρέζα αλάτι. Μόλις πάρει βράση το νερό χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στην χαμηλότερη ένδειξη και ανακατεύουμε σταδιακά μέχρι να το τραβήξει το ρύζι.
    2. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, της φλούδες από το λεμόνι δυναμώνουμε το μάτι της κουζίνας και μόλις δούμε την πρώτη φουσκάλα στο γάλα χαμηλώνουμε στο 1 την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ανά 5 λεπτά με μία κουτάλα μέχρι να δέσει και να έχει την υφή μίας κρέμας.
    3. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει περίπου 50 λεπτά με μία ώρα για να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα χωρίς την χρήση πηκτικών.
    4. Στο τελευταίο στάδιο μόλις είναι έτοιμο το ρυζόγαλο τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού, προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
    5. Σερβίρουμε σε μικρά μπολ με μπόλικη κανέλα ζεστό ή κρύο είναι εξίσου πεντανόστιμο.

     

    tips

    • Μπορούμε να αφαιρέσουμε από την συνταγή 300 ml από το αγελαδινό γάλα και να το αντικαταστήσουμε με γίδινο ή αιγοπρόβειο γάλα καθώς επίσης να προσθέσουμε αντί για λεμόνι 6 κόκκους κάρδαμο ή ελάχιστη κοπανισμένη μαστίχα Χίου.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5