ΥΛΙΚΑ
Για το ψάρι:
- 8 φιλέτα μπακαλιάρου (150γρ./τεμ.)
- 8 φέτες προσούτο di parma ή seranno
- 1/2 κολοκύθι (κομμένο κατά μήκος σε λεπτές φέτες)
- Σκορδοβούτυρο (κατά προτίμηση)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Για την γκρεμολάτα:
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- Ξύσμα απο 1 λεμόνι (ή χυμό αν το ξύσμα είναι ιδιαίτερα πικρό)
- 2 σκελ. σκόρδο
- 80 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Εφόσον έχουμε κόψει το κολοκύθι μας σε λεπτές φέτες το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο 30 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να αποκτήσει καμπυλότητα.
- Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε προσούτο μας η μια φέτα διπλά στην άλλη. Στην συνέχεια έχει σειρά το ψάρι πάνω από το προσούτο τοποθετημένο κατά μήκος. Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο. Έπειτα πάνω στο ψάρι τοποθετούμε το κολοκύθι μας.
- Είμαστε έτοιμοι για το τύλιγμα. Εφόσον έχουμε ρολάρει τον μπακαλιάρο με τα υπόλοιπα υλικά με μια οδοντογλυφίδα τον προσπερνάμε έτσι ώστε να κρατήσει το σχήμα του στο ψήσιμο. Τοποθετούμε το ψάρι σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Για έξτρα άρωμα και γεύση πάνω σε κάθε ψάρι βάζουμε 1/2 κτγ σκορδοβούτυρο έτσι ώστε να τρέξει στις σχισμές καθώς λιώνει.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) στους 180°c.
- Κατά την διάρκεια του ψησίματος παίρνουμε ένα multimixer, προσθέτουμε όλα τα υλικά για την γκρεμολάτα και επεξεργαζόμαστε μέχρι τα υλικά να ενωθούν ομοιόμορφα. Η υφή της σάλτσας μας αν χρησιμοποιήσουμε ξύσμα αντί για χυμό θα είναι ποιο πηχτή από ότι με τον χυμό οπότε επιλέγεται ανάλογα τον τρόπο σερβιρίσματος.
- Σερβίρουμε το πιάτο μας.