Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με αρωματικό κους κους και δροσερή σάλτσα ταχίνι

    Συνταγή από:
    40 λεπτά
    Προετ. 20 | Μαγείρεμα: 20 | Μερίδες: 5 μερίδες

    ΥΛΙΚΑ

    • 5 μελιτζάνες φλάσκες
    • 200 γρ κους κους ψιλό (θα το βρείτε σε ένα χάρτινο κουτί συνήθως σε ράφια δίπλα σε προϊόντα εισαγωγής)
    • 30 γρ σιμιγδάλι χοντρό
    • 5 κτσ φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
    • 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • χυμό από μισό λεμόνι
    • 1 κτγ μέλι
    • 100 γρ κουκουνάρι
    • 100 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1 κτγ τριμμένο κάρδαμο
    • 300 γρ ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών

    Για την σάλτσα ταχίνι

    • 150 γρ ταχίνι βιολογικό
    • χυμό από μισό λεμόνι
    • ελάχιστο νερό
    • μία πρέζα αλάτι
    • 1 κτγ μέλι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε με μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
    2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κουκουνάρι, το σιμιγδάλι και τα καβουρδίζουμε καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
    3. Περιχύνουμε με το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Τέλος αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού,τον κάρδαμο, το μέλι και δοκιμάζουμε ώστε να διορθώσουμε  τα καρυκεύματα μέχρι να γίνει ένας νόστιμος ζωμός με βάσει τα γούστα μας.
    4. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το κους κους, το σκεπάζουμε με τον ζωμό, κλείνουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη.
    5. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχος σχεδόν ενός εκατοστού, τις λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο με ένα πινέλο, αλατοπιπερώνουμε καλά και τις ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ ή σε ένα ταψάκι στο γκριλ του φούρνου ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα μέχρι να μαλακώσουν! 
    6. Στη συνέχεια ελέγχουμε το κου κους αν έχει μαλακώσει, προσθέτουμε το φρέσκο δυόσμο, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται διόρθωση.
    7. Παίρνουμε με ένα κουτάλι λίγη από την γέμιση, την τοποθετούμε στην άκρη της μελιτζάνας και ρολάρουμε 
    8. Τέλος σε ένα μπολ τοποθετούμε το ταχίνι ανακατεύουμε με λίγο νερό ώστε να έρθει στη ρευστότητα που θέλουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το μέλι, μία πρέζα αλάτι, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί την διορθώνουμε στα μέτρα μας.
    9. Σερβίρουμε τα ρολάκια μελιτζάνας σε θερμοκρασία δωματίου με λίγη σάλτσα ταχίνι από πάνω.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5