Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ρεβυθοκεφτέδες (falafel) με παντζάρι και δροσερό ντιπ γιαούρτι ταχίνι

    Συνταγή από:
    35 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 20 | Μερίδες: 15 κεφτέδες

    ΥΛΙΚΑ

    Για τους ρεβυθοκεφτέδες

    • 350 γρ. ρεβίθια τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ
    • 2 μεγάλα παντζάρια ψητά
    • 1-2 σκελίδες σκόρδο
    • 1 κρεμμύδι ξερό
    • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
    • 1/4 ματσάκι δυόσμο ή κόλιανδρο
    • 1 κτγ κίμινο ή 1/2 κτγ κάρδαμο και 1/2 κτγ κανέλα
    • 1,5 κτγ αλάτι
    • ελάχιστο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 80 γρ. αλεύρι
    • 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
    • ελαιόλαδο για τηγάνισμα

    Για την σως γιαούρτι ταχίνι

    • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    • 60 γρ ταχίνι
    • χυμό από μισό λεμόνι
    • 1/3 κτγ κίμινο
    • μια καλή πρέζα αλάτι

     

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε ένα μπολ με μπόλικο κρύο νερό.
    2. Πλένουμε τα παντζάρια καλά εξωτερικά με τρεχούμενο νερό και με την βοήθεια ενός καθαρού σφουγγαριού καθαρίζουμε άψογα την φλούδα τους. (Για να μην καίει ο φούρνος άδικα για 2 παντζάρια μπορούμε να ψήσουμε περισσότερα από αυτά που ζητάει η συνταγή, να τα αποθηκεύσουμε στη συντήρηση για 4 ημέρες και να ετοιμάσουμε όποτε θέλουμε μια παντζαροσαλάτα ή ένα χούμους!)
    3. Τα τυλίγουμε με χοντρό αλάτι ένα ένα σε αλουμινόχαρτο, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
    4. Τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι το ψήσιμο και αν είναι έτοιμα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα παντζάρια σε κύβους.
    5. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια με νερό, τα περνάμε από μούλτι μέχρι να γίνουν αρκετά ψιλοκομμένα και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
    6. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα προσθέτουμε στα ρεβίθια.
    7. Χτυπάμε στο μούλτι τα παντζάρια με το σκόρδο και ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πουρές.
    8. Τέλος προσθέτουμε στο μπολ με τα ρεβίθια και τα μυρωδικά, τον πουρέ παντζάρι, το αλάτι, το κίμινο, το πιπέρι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, δοκιμάζουμε το μείγμα σε αλάτι και διορθώνουμε στα μέτρα μας.
    9. Πλάθουμε τους κεφτέδες με βρεγμένα χέρια για να μην μας κολλάει η ζύμη στο μέγεθος που μας αρέσει και τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο στους 170ο C γυρνώντας και από τις 2 πλευρές για να ψηθούν ομοιόμορφα.
    10. Ετοιμάζουμε την ωραία σως γιαούρτι-ταχίνι ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε ντιπάκι δίπλα από τους ρεβυθοκεφτέδες.

     

    tips 

    • Μπορείτε να πειραματιστείτε στα μπαχαρικά με κανέλα, κάρδαμο και στα μυρωδικά φυσικά. Επίσης βγαίνουν τέλειοι και αφράτοι αν αντί για πουρέ παντζάρι βάλουμε στην συνταγή 2 μέτριες πατάτες με τον ίδιο τρόπο που ψήσαμε τα παντζάρια, τις περάσουμε από τον μύλο του πουρέ και σε συνδυασμό με 500 γρ σπανάκι μπλανσαρισμένο και χτυπημένο στο μούλτι με 30 γρ. ελαιόλαδο θα πάρουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και καταπράσινο χρώμα!

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5