Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Πεϊνερλί με κρέμα φέτας και αβγό

    Συνταγή από:
    90 λεπτά
    Προετ. 65 | Μαγείρεμα: 25 | Μερίδες: 7 πεϊνερλί

    ΥΛΙΚΑ

    Για την ζύμη

    • 700 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
    • 200 γρ γάλα φρέσκο πλήρες (το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου)
    • 130 γρ νερό εμφιαλωμένο
    • 9 γρ μαγιά ξηρή ή 16 γρ νωπή
    • 1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
    • 12 γρ αλάτι
    • 1 κτσ μέλι
    • 2 κτσ αγελαδινό βούτυρο
    • 1 αβγό χτυπημένο με 60 ml γάλα για το πέρασμα πριν το ψήσιμο.

    Για την κρέμα φέτας 

    • 500 γρ γάλα φρέσκο πλήρες
    • 50 γρ αλεύρι
    • 50 γρ αγελαδινό βούτυρο
    • 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
    • 150 γρ γραβιέρα Νάξου τριμμένη
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μοσχοκάρυδο
    • 1 αβγό μάτι για κάθε πεϊνερλί

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για την ζύμη

    1. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το νερό, το αβγό, το μέλι, την μαγιά, 200 γρ από το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον γάντζο για 3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
    2. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου.
    3. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το πάρει η ζύμη.
    4. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 90 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.

    Για την κρέμα φέτας

    1. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το καβουρδίζουμε ελαφρώς με το αλεύρι.
    2. Προσθέτουμε το γάλα σε 2 δόσεις ανακατεύοντας με έναν αβγοδάρτη μέχρι να κοχλάσει η κρέμα.
    3. Τραβάμε από την φωτιά το τηγάνι προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, την τριμμένη γραβιέρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
    4. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ την κρέμα σκεπασμένη με μεμβράνη να εφάπτεται σε όλη επιφάνεια της για να μην πιάσει πέτσα και την κρατάμε στην άκρη για να γεμίσουμε τα πεϊνερλί.

    Για το ψήσιμο

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C πάνω κάτω αντιστάσεις.
    2. Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα.
    3. Γεμίζουμε τα ζυμαράκια στο κέντρο με μπόλικη κρέμα φέτας και σχηματίζουμε το κλασικό σχήμα που έχουν τα πεϊνερλί.
    4. Σε ένα μπολ χτυπάμε 1 αβγό με 60 ml γάλα και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια περιμετρικά της ζύμης.
    5. Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε σε χαμηλή σχάρα για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι ψηθούν ομοιόμορφα.
    6. Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε αβγά ματιά και φυσικά αφήνουμε τον κρόκο μελάτο.
    7. Σερβίρουμε τα πεϊνερλί καυτά με ένα αβγό μάτι από πάνω!

    tips

    • Μπορούμε το γάλα της συνταγής να το αντικαταστήσουμε με ξινόγαλο και φυσικά μπορούμε να αφαιρέσουμε 200 γρ από το αλεύρι τσουρεκιού και να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι ολικής ή κάποιο άλλο της αρεσκείας μας.

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5