ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
- 30 γρ κακάο κοσκινισμένο
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
- 6 τεμ. κρόκοι αυγών
- 130 γρ ζάχαρη
- 50 γρ νερό
- 50 γρ. μέλι
- 200 γρ τυρί κρέμα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
- 200 γρ αμύγδαλα
- 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ σιρόπι γλυκόζης
- 1 πρέζα αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βράζουμε τη ζάχαρη το νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Παράλληλα, χτυπάμε τους κρόκους στην κουζινομηχανή. Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να γίνεται παχύ σιρόπι (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να δείχνει 120ºC), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Έπειτα ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά στον κάδο της κουζινομηχανής, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο και υπόλευκο μείγμα και να κρυώσει ο κάδος (θα τον είχε ζεστάνει το σιρόπι).
- Προσθέτουμε το κακάο, την κρέμα τυριού, τη λιωμένη σοκολάτα, το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και στο τέλος ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις με τη βοήθεια μίας σπάτουλας ζαχαροπλαστικής την παχύρρευστη σαντιγί.
- Αδειάζουμε το παρφέ σοκολάτας σε μία μακρόστενη μεταλλική φόρμα κέικ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά (περίπου 8 ώρες ή 1 νύχτα).
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό ταψάκι και τα ψήνουμε για 12 λεπτά.
- Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το νερό, την γλυκόζη, την ζάχαρη, το αλάτι και σε μέτρια φωτιά φτάνουμε την καραμέλα στους 150 °C ή εμπειρικά μέχρι να πάρει ελαφρύ καφέ χρώμα.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι τα καυτά αμύγδαλα και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο γι αυτούς που έχουν θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η καραμέλα τους 170 °C.
- Μεταφέρουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τέλος τα κοπανάμε με ένα βαρύ αντικείμενο να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια.
- Κόβουμε το παρφέ σε κομμάτια της αρεσκείας μας, αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε με μπόλικα καραμελωμένα αμύγδαλα από πάνω!
Κατηγορία: