Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Παρφέ σοκολάτας με καραμελωμένα αμύγδαλα

    Συνταγή από:
    8 ώρες
    Προετ. 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 10 | Μερίδες: 8-10

    ΥΛΙΚΑ

    • 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
    • 30 γρ κακάο κοσκινισμένο
    • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
    • 6 τεμ. κρόκοι αυγών
    • 130 γρ ζάχαρη
    • 50 γρ νερό
    • 50 γρ. μέλι
    • 200 γρ τυρί κρέμα
    • 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

    Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

    • 200 γρ αμύγδαλα
    • 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
    • 50 γρ σιρόπι γλυκόζης
    • 1 πρέζα αλάτι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Βράζουμε τη ζάχαρη το νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Παράλληλα, χτυπάμε τους κρόκους στην κουζινομηχανή. Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να γίνεται παχύ σιρόπι (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να δείχνει 120ºC), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
    2. Έπειτα ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά στον κάδο της κουζινομηχανής, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο και υπόλευκο μείγμα και να κρυώσει ο κάδος (θα τον είχε ζεστάνει το σιρόπι).
    3. Προσθέτουμε το κακάο, την κρέμα τυριού, τη λιωμένη σοκολάτα, το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και στο τέλος ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις με τη βοήθεια μίας σπάτουλας ζαχαροπλαστικής την παχύρρευστη σαντιγί.
    4. Αδειάζουμε το παρφέ σοκολάτας σε μία μακρόστενη μεταλλική φόρμα κέικ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά (περίπου 8 ώρες ή 1 νύχτα).

    Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
    2. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό ταψάκι και τα ψήνουμε για 12 λεπτά.
    3. Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το νερό, την γλυκόζη, την ζάχαρη, το αλάτι και σε μέτρια φωτιά φτάνουμε την καραμέλα στους 150 °C ή εμπειρικά μέχρι να πάρει ελαφρύ καφέ χρώμα.
    4. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα καυτά αμύγδαλα και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο γι αυτούς που έχουν θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η καραμέλα τους 170 °C.
    5. Μεταφέρουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    6. Τέλος τα κοπανάμε με ένα βαρύ αντικείμενο να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια.
    • Κόβουμε το παρφέ σε κομμάτια της αρεσκείας μας, αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε με μπόλικα καραμελωμένα αμύγδαλα από πάνω!

     

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5