Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ντόνατς (donuts) γεμιστά με κρέμα βανίλιας

    Συνταγή από:
    80 λεπτά
    Προετ. 65 | Μαγείρεμα: 15 | Μερίδες: 11 ντόνατς περίπου

    ΥΛΙΚΑ

    Για τα ντόνατς

    • 280 γρ δυνατό αλεύρι για ψωμί 
    • 280 γρ αλεύρι τύπου 00 ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    • 3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
    • 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό soft 
    • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη ή καστανή ή ζάχαρη καρύδας 
    • 120 ml χλιαρό φρέσκο γάλα πλήρες 
    • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
    • 6 γρ ξηρή μαγιά ή 15 γρ νωπή
    • 6 γρ μπέικιν πάουντερ
    • 7 γρ θαλασσινό αλάτι
    • 4-5 κτσ ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα 
    • 1 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

    Για την κρέμα βανίλιας

    • 5 κρόκους αβγού
    • 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
    • 30 γρ κορν φλάουρ
    • 70 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1 κτσ εκχύλισμα βανίλιας ή μισό λοβό φυσικής βανίλιας Μαδαγασκάρης
    • ξύσμα από 1 λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος)
    • 50 γρ παγωμένο βούτυρο για το τελείωμα

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Σε περίπτωση που θέλουμε να απολαύσουμε τα ντόνατς με την σπιτική κρέμα βανίλιας ξεκινάμε με αυτήν ώστε να είναι έτοιμη και δροσερή για να τα γεμίσουμε μετά το τηγάνισμα!

    Για την κρέμα βανίλιας

    1. Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα τα 300 ml από το γάλα με την ζάχαρη λίγο πριν τον βρασμό.
    2. Σε μία μπασίνα ή μπολ βάζουμε τους κρόκους αβγών, τα 200 ml από το γάλα, το ξύσμα λεμόνι, την βανίλια, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
    3. Ρίχνουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα με την ζάχαρη στην μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς.
    4. Μεταφέρουμε την κρέμα ξανά στην κατσαρόλα περνώντας ταυτόχρονα από μία σίτα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
    5. Τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς.
    6. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ακουμπώντας την καλά στην επιφάνεια για να μην πιάσει πέτσα.
    7. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και μόλις κρυώσει την ανακατεύουμε να αφρατέψει και την βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα στρογγυλό κορνέ στην μύτη.

    Για τα ντόνατς

    1. Τοποθετούμε το ελαφρώς χλιαρό γάλα, τα αβγά, την ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, την μαγιά, το λιωμένο βούτυρο μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
    2. Προσθέτουμε στον κάδο κοσκινισμένα τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως και να γίνει ελαστικό το ζυμάρι.
    3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα στην επιφάνεια.
    4. Σε καθαρό πάγκο ελαφρώς αλευρωμένο ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη την ζύμη σε πάχος 2 εκατοστά και κόβουμε με τσέρκι ή κάποιο άλλο σκεύος σε σχέδια και σχήματα της αρεσκείας μας.
    5. Τα μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο ταψί ή ταψιά με λαδόκολλα. Βράζουμε 1 λίτρο νερό στο βραστήρα το οποίο ρίχνουμε σε ένα μικρό ταψάκι ή σε ένα μπολ και το κλείνουμε στο φούρνο μας τον οποίο έχουμε ανάψει για 3 λεπτά να ζεσταθεί ελάχιστα (προσοχή ο φούρνος δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 50 °C) . Βάζουμε το ταψί ή τα ταψιά με τα ντόνατς στον φούρνο (στην στόφα) που έχουμε δημιουργήσει και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν αισθητά.
    6. Ζεσταίνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα πλασωτέ ή φριτέζα το λάδι στους 170 °C (προσέχουμε να μην κάψει πολύ για να μην μας πάρουν χρώμα εξωτερικά και μείνουν άψητα εσωτερικά). Ψήνουμε τα ντόνατς ομοιόμορφα και από τις 2 πλευρές.
    7. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με σχάρα και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά από το λάδι και να κρυώσουν ελαφρώς.
    8. Βουτάμε εξωτερικά τα ντόνατς σε ζάχαρη κρυσταλλική, τα ανοίγουμε στα πλαϊνά με ένα ψαλίδι και τα γεμίζουμε με την κρέμα βανίλιας την οποία έχουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα στρογγυλό κορνέ στην μύτη.
    9. Απολαμβάνουμε τα καλύτερα σπιτικά ντόνατς παρέα με τους αγαπημένους μας!

    tips

    • Μπορούμε να περάσουμε εξωτερικά τα ντόνατς με γλάσο ζάχαρης ή σοκολάτας και φυσικά με ινδοκάρυδο. Επίσης μπορούμε να τα γεμίσουμε με πραλίνα, μαρμελάδες σκέτες ή σε συνδιασμό με φυστικοβούτυρο ακόμη να προσθέσουμε ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα σε συνδιασμό με την κρέμα βανίλιας και ότι άλλο μας αρέσει!

     

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5