Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Μπράουνις (Brownies) πραλίνας με παγωτό βανίλια και σάλτσα καραμέλας (butterscotch)

    Συνταγή από:

    ΥΛΙΚΑ

    Για το παγωτό βανίλια

    • 300 γρ. γάλα
    • 180 γρ. κρέμα γάλακτος
    • 80 γρ. κρόκοι αυγών
    • 100 γρ. ζάχαρη
    • 50 γρ. γλυκόζη
    • 2 τεμ. βανίλια φυσική

    Για τη σάλτσα καραμέλας

    • 160 γρ. ζάχαρη
    • 50 γρ. γλυκόζη
    • 90 γρ. βούτυρο
    • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
    • 1 τμχ. βανίλια φυσική
    • 2 γρ. αλάτι θαλασσινό
    • νερό

    Για το μπράουνις πραλίνας

    • 250 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
    • 250 γρ. κουβερτούρα μαύρη
    • 50 γρ. πραλίνα φουντουκιού
    • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
    • 150 γρ. φουντούκια
    • 5 μέτρια αβγά
    • 1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 1 κούπα αλεύρι (125 γρ.)

     

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για το παγωτό βανίλια

    1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα, τη βανίλια, τη γλυκόζη και τη μισή ζάχαρη λίγο πριν από το σημείο βρασμού.
    2. Σ ένα μπολ αναμειγνύουμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της κρέμας.
    3. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια μαρίζ, μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 82°C.
    4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα.
    5. Αφήνουμε να κρυώσει και το περνάμε από τη μηχανή παγωτού, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

    Για τη σάλτσα καραμέλας

    1. Τοποθετούμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και λίγο νερό, σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε, μέχρι να γίνει καραμέλα.
    2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα με προσοχή, γιατί θα αφρίσει αρκετά.
    3. Επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια καραμέλας και προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι.
    4. Μαγειρεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο και κρυώνουμε.

    Για το μπράουνις πραλίνας

    1. Χοντροκόβουμε τα φουντούκια και τα καβουρδίζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα ταψάκι στον φούρνο μας στους 160°C μέχρι να ψηθούν χωρίς να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
    2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν καλά και προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα.
    3. Λιώνουμε τις κουβερτούρες κομμένες σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
    4. Ενσωματώνουμε τις λιωμένες κουβερτούρες στο μείγμα με τα αβγά και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) μέχρι να το πάρει.
    5. Απλώνουμε το μπράουνις πραλίνας σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20 λεπτά περίπου.

    Σερβίρουμε ζεστό με παγωτό βανίλια και σάλτσα καραμέλας!!!

     

     

    Μία Αξιολόγηση

    1. Γιάννης

      Απίστευτο Σεφ το καλύτερο σοκολατένιο brownies που έχω δοκιμάσει ποτέ μου πραγματικά μπράβο!!!

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5