Παλιότερα είχα ανακαλύψει στην εξαιρετική εκπομπή “μπουκιά και συχώριο” του κυρίου Ηλία Μαμαλάκη την παρακάτω συνταγή και πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κλασική συνταγή του μπακλαβά βουτύρου!
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο (450 γρ) φύλλο κρούστας
- 600 γρ τριμμένη καρυδόψιχα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
- 1 κτσ τριμμένη κανέλα
- 6-7 γαρύφαλλα καλά κοπανισμένα ή 1 κτγ τριμμένα
- 220 γραμ εκλεκτό ελαιόλαδο (να αποφύγουμε τις πικρές ποικιλίες)
- 220 γραμ καλό θυμαρίσιο μέλι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βάζουμε την καρυδόψιχα σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο.
- Παίρνουμε ένα μεσαίο ταψί του φούρνου και στρώνουμε στον πάτο του ένα φύλλο κρούστας. Το πασπαλίζουμε με 2-3 κουτ σούπας καρυδόψιχα.
- Τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα φύλλο και πασπαλίζουμε και πάλι με 2-3 κουτ σούπας καρυδόψιχα.Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η καρυδόψιχα και τα φύλλα.
- Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μπακλαβά σε μερίδες φροντίζοντας το κόψιμο να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά μέχρι σχεδόν να καπνίσει. Με αυτό το καυτό λάδι περιχύνουμε τον μπακλαβά κυρίως πάνω στα κοψίματα που έχουμε κάνει με το μαχαίρι. Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα σε μεσαία σχάρα για περίπου 40-50 λεπτά της ώρας και μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
- Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον περιχύνουμε με το μέλι (φροντίζουμε να είναι ρευστό) με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας σε όλη την επιφάνεια εστιάζοντας στα κοψίματα πού έχουμε κάνει πριν το ψήσιμο. Αφήνουμε τον μπακλαβά να τραβήξει περίπου για 15 λεπτά. Τον κόβουμε και τον σερβίρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα.
Κατηγορία:
Εξαιρετικο
Σας ευχαριστούμε πολύ!!!