Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Μους λευκής και μαύρης σοκολάτας με καραμελωμένα καρύδια

    Συνταγή από:
    70 λεπτά
    Προετ. 12 | Μαγείρεμα: 15 | Μερίδες: 8-10

    ΥΛΙΚΑ

    Για τη μους λευκής σοκολάτας

    • 370 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
    • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης, μαλακωμένα σε κρύο νερό
    • 275 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
    • 85 γρ. γάλα
    • 45 γρ. ζάχαρη
    • 30 γρ. νερό
    • 60 γρ. κρόκους αυγών

    Για τη μους μαύρης σοκολάτας

    • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
    • 400 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα
    • 200 γρ. γάλα πλήρες  καυτό

    Για τα καραμελωμένα καρύδια

    • 250 γρ. καρύδια (χοντροκοπανισμένα άφλουδα)
    • 150 γρ. ζάχαρη
    • 10 γρ. αλάτι
    • 40ml νερό

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για τη μους λευκής σοκολάτας

    1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
    2. Σε μια κατσαρόλα φέρνουμε το γάλα σε βρασμό και το προσθέτουμε στη σοκολάτα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
    3. Στραγγίζουμε τη ζελατίνη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα της σοκολάτας.
    4. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε στους 120⁰C.
    5. Στο μεταξύ στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
    6. Προσθέτουμε το σιρόπι της ζάχαρης χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα.
    7. Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων στο μείγμα της σοκολάτας και αναμειγνύουμε.
    8. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε και τη σαντιγί.
    9. Μοιράζουμε τη μους λευκής σοκολάτας σε μπολ ή ποτήρια σερβιρίσματος της αρεσκείας μας, γεμίζοντάς τα μέχρι την μέση και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

    Για τη μους μαύρης σοκολάτας

    1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
    2. Σπάμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και την περιχύνουμε με το καυτό γάλα, την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
    3. Αφήνουμε την λιωμένη σοκολάτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τη ρίχνουμε μέσα στην σαντιγί και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
    4. Μοιράζουμε το μείγμα στα μπολάκια με την λευκή μους και τα βάζουμε πάλι στο ψυγείο να παγώσουν 2-3 ώρες. Θα γίνει μια απαλή μους σοκολάτας! Είναι εξίσου φανταστική και με σοκολάτα κουβερτούρα με άρωμα πραλίνα.

    Για τα καραμελωμένα καρύδια

    1. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε έως ότου πάρουν μια βράση.
    2. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα καρύδια και ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα ή μια μαρίζ έως ότου καραμελώσουν τα καρύδια. Απλώνουμε τα καραμελωμένα καρύδια μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    3. Σερβίρουμε την μους μας με μια γενναιόδωρη δόση ξηρών καρπών!
    • Tips
    • Μπορούμε να καραμελώσουμε με τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε ξηρό καρπό της αρεσκείας μας καθώς επίσης την ώρα του καβουρδίσματος  μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο για έξτρα άρωμα.

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5