Αυτό το παραδοσιακό πιάτο με μοσχαράκι από την Κέρκυρα θα ξετρελάνει τους μερακλήδες που δεν έχουν θέμα με το σκόρδο!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το σοφρίτο:
- 1,2 κιλά μοσχαράκι κιλότο ή χτένι κομμένο σε μικρά ‘σνίτσελ’
- 4-5 σκελίδες σκόρδο χωρίς την φύτρα τους κομμένες σε ροδέλες
- 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά αλλά εγώ βάζω!)
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με το κοτσάνι
- 50 ml ξίδι καλής ποιότητας
- 200 ml λευκό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι για το πανάρισμα
- 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμό μοσχάρι ή κότας ή νερό (θέλουμε να είναι ζεστός)
Για τις τραγανές πατάτες:
- 6 μεγάλες πατάτες για τηγάνι (ίδιο μέγεθος)
- 4 κτσ αλάτι χοντρό θαλασσινό
- 1 κτσ νερό
- 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (εννοείται σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε το ίδιο που τηγανίσαμε τα σνίτσελ)
- ρίγανη ή θυμάρι για το τελείωμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για το σοφρίτο:
- Ζητάμε από το χασάπη μας να μας κόψει το μοσχαράκι μας σε σνίτσελ στο μέγεθος της παλάμης.
- Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά τα σνίτσελ και τα περνάμε από το αλεύρι.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα σνίτσελ για λίγο 2 – 3 λεπτά μέχρι να κάνουν εξωτερικά μία κρούστα αλλά όχι να μαγειρευτούν.
- Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε μία φαρδιά κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε 5 κτσ ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια αλατίζοντας ελαφρώς μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το κρέας, το κρασί, το μαϊντανό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Σκεπάζουμε το κρέας με τον ζωμό ή το νερό (κατά προτίμηση ζεστό) και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 με 1 και 1/4 ώρες μέχρι το κρέας να γίνει μαλακό, ελέγχοντας τα υγρά και ανακατεύοντας συχνά το φαγητό σε όλη την διάρκεια του μαγειρέματος.
- Τέλος διορθώνουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε να δέσουν αρμονικά οι γεύσεις. Αν πριν το σερβίρισμα είναι πολύ πηχτή η σάλτσα μας προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό.
Για τις τραγανές πατάτες:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς στον αέρα.
- Πλένουμε καλά τις πατάτες τρίβοντας κάτω από τρεχούμενο νερό με ένα καθαρό σφουγγάρι ώστε να είναι ολοκαθάρη η φλούδα τους.
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε σε ένα ταψί ένα φύλλο βρεγμένη λαδόκολλα, τοποθετούμε τις πατάτες και βάζουμε ομοιόμορφα το βρεγμένο αλάτι σε όλη την επιφάνεια τους.
- Ψήνουμε σε μεσαία σχάρα για 50 λεπτά με 1 ώρα περίπου και τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι μυτερό τις πατάτες μας (αν μπαίνει εύκολα στο κέντρο είναι έτοιμες)
- Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν,καθαρίζουμε το αλάτι και τις κόβουμε σε ροδέλες.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις ψήνουμε στο ελαιόλαδο (που κρατήσαμε και σουρώσαμε από τα σνίτσελ) μέχρι να ροδίσουν.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε ρίγανη ή θυμάρι και τις βάζουμε γαρνιτούρα στο σοφρίτο.
Καλή απόλαυση!
tips
- Μπορούμε να σερβίρουμε το σοφρίτο με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή κλασσικές πατάτες τηγανιτές. Επίσης ταιριάζει ωραία αυτή η συνταγή με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο αντί για μοσχάρι μειώνοντας στο μισό το χρόνο μαγειρέματος.
Κατηγορία: