Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Μοσχαράκι σοφρίτο κερκυραϊκό με τραγανές πατάτες

    Συνταγή από:
    110 λεπτά
    Προετ. 10 | Μαγείρεμα: 100 | Μερίδες: 4 - 5

    Αυτό το παραδοσιακό πιάτο με μοσχαράκι από την Κέρκυρα θα ξετρελάνει τους μερακλήδες που δεν έχουν θέμα με το σκόρδο!!!

    ΥΛΙΚΑ

    Για το σοφρίτο:

    • 1,2 κιλά μοσχαράκι κιλότο ή χτένι κομμένο σε μικρά ‘σνίτσελ’
    • 4-5 σκελίδες σκόρδο χωρίς την φύτρα τους κομμένες σε ροδέλες
    • 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά αλλά εγώ βάζω!)
    • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με το κοτσάνι
    • 50 ml ξίδι καλής ποιότητας
    • 200 ml λευκό κρασί
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • αλεύρι για το πανάρισμα
    • 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 λίτρο ζωμό μοσχάρι ή κότας ή νερό (θέλουμε να είναι ζεστός)

     

    Για τις τραγανές πατάτες:

    • 6 μεγάλες πατάτες για τηγάνι (ίδιο μέγεθος)
    • 4 κτσ αλάτι χοντρό θαλασσινό
    • 1 κτσ νερό
    • 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (εννοείται σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε το ίδιο που τηγανίσαμε τα σνίτσελ)
    • ρίγανη ή θυμάρι για το τελείωμα

     

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για το σοφρίτο:

    1. Ζητάμε από το χασάπη μας να μας κόψει το μοσχαράκι μας σε σνίτσελ στο μέγεθος της παλάμης.
    2. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά τα σνίτσελ και τα περνάμε από το αλεύρι.
    3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα σνίτσελ για λίγο 2 – 3 λεπτά μέχρι να κάνουν εξωτερικά μία κρούστα αλλά όχι να μαγειρευτούν.
    4. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
    5. Βάζουμε μία φαρδιά κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε 5 κτσ ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια αλατίζοντας ελαφρώς μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα.
    6. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το κρέας, το κρασί, το μαϊντανό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
    7. Σκεπάζουμε το κρέας με τον ζωμό ή το νερό (κατά προτίμηση ζεστό) και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 με 1 και 1/4 ώρες μέχρι το κρέας να γίνει μαλακό, ελέγχοντας τα υγρά και ανακατεύοντας συχνά το φαγητό σε όλη την διάρκεια του μαγειρέματος.
    8. Τέλος διορθώνουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε να δέσουν αρμονικά οι γεύσεις. Αν πριν το σερβίρισμα είναι πολύ πηχτή η σάλτσα μας προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό.

    Για τις τραγανές πατάτες:

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς στον αέρα.
    2. Πλένουμε καλά τις πατάτες τρίβοντας κάτω από τρεχούμενο νερό με ένα καθαρό σφουγγάρι ώστε να είναι ολοκαθάρη η φλούδα τους.
    3. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    4. Βάζουμε σε ένα ταψί ένα φύλλο βρεγμένη λαδόκολλα, τοποθετούμε τις πατάτες και βάζουμε ομοιόμορφα το βρεγμένο αλάτι σε όλη την επιφάνεια τους.
    5. Ψήνουμε σε μεσαία σχάρα για 50 λεπτά με 1 ώρα περίπου και τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι μυτερό τις πατάτες μας (αν μπαίνει εύκολα στο κέντρο είναι έτοιμες)
    6. Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν,καθαρίζουμε το αλάτι και τις κόβουμε σε ροδέλες.
    7. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις ψήνουμε στο ελαιόλαδο (που κρατήσαμε και σουρώσαμε από τα σνίτσελ) μέχρι να ροδίσουν.
    8. Αλατίζουμε, προσθέτουμε ρίγανη ή θυμάρι και τις βάζουμε γαρνιτούρα στο σοφρίτο.

    Καλή απόλαυση!

     

    tips

    • Μπορούμε να σερβίρουμε το σοφρίτο με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή κλασσικές πατάτες τηγανιτές. Επίσης ταιριάζει ωραία αυτή η συνταγή με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο αντί για μοσχάρι μειώνοντας στο μισό το χρόνο μαγειρέματος.

     

     

     

     

     

     

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5