ΥΛΙΚΑ
Ετοιμάστε την ζύμη, πατώντας πάνω στα κόκκινα γράμματα θα βρείτε την συνταγή
Για την γέμιση
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 1/4 κτγ αλάτι
- 1/2 κτγ κανέλα, τριμμένη καλής ποιότητας
- 100 γρ σταφίδες ξανθές
- 30 γρ.κονιάκ
- 15 γρ. χυμό λεμόνι
- 30 γρ. βούτυρο
- 700 γρ. μήλα κόκκινα ή golden, κομμένα σε χοντρά καρέ
- 1 αβγό, χτυπημένο, με λίγη κρέμα γάλακτος 3 κτσ ζάχαρη καστανή και μία πρέζα κανέλα για την επάλειψη της ζύμης
- βούτυρο, για τη φόρμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για 1 φόρμα 23 εκατοστά
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο. (υπολογίζουμε λίγη περισσότερη για την βάση της τάρτας)
- Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους 3 χιλ. περίπου.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του.
- Τοποθετούμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, το χυμό λεμονιού, το κονιάκ και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει.
- Αναμειγνύουμε τη καστανή ζάχαρη και το αλάτι με τα κομμένα μήλα.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε με τα 30 γραμ. βούτυρο τα μήλα για ένα μόνο λεπτό, σβήνουμε με το υγρό μείγμα της σταφίδας, προσθέτουμε την κανέλα και η γέμιση είναι έτοιμη.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και αλείφουμε με αυγό το φύλλο που προεξέχει πάνω από τη γέμιση.
- Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε κι αυτό με αβγό.
- Τυλίγουμε τις άκρες περιμετρικά με φορά προς τα μέσα.
- Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε την πίτα με μικρές τομές σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να φαίνονται φουσκάλες στη γέμιση, το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, για 40-45 λεπτά περίπου.
tips
Σερβίρουμε την μηλόπιτα ιδανικά χλιαρή προς ζεστή με παγωτό βανίλια ή σαντιγί και μπόλικη καραμέλα βουτύρου! (πατώντας πάνω στα κόκκινα γράμματα θα βρείτε την συνταγή της αναλυτικά)
Κατηγορία: