Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Μακεδονίτικη πρασοκιμαδόπιτα στριφτή

    Συνταγή από:
    190 λεπτά
    Προετ. 120 λεπτά | Μαγείρεμα: 70 λεπτά | Μερίδες: 1 ταψί Νο 40

    ΥΛΙΚΑ

    Για το χωριάτικο φύλλο

    • 700 γρ. σκληρό αλεύρι
    • 300 γρ. χωριάτικο κίτρινο αλεύρι
    • 100 γρ. ελαιόλαδο
    • 25 γρ. αλάτι
    • 15 γρ. ζάχαρη
    • 1 σφηνάκι τσίπουρο
    • 550 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
    • 250 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο ή ανάμεικτα και τα δύο για το λάδωμα των φύλλων
    • 250 γρ. αλεύρι και 150 γρ. κορν φλάουρ για το άνοιγμα τον φύλλων

    Για την γέμιση

    • 300 γρ. χοιρινός κιμάς
    • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
    • 6 πράσα κομμένα σε ροδέλες
    • 3 αβγά χωριάτικα
    • 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    • 250 γρ. κεφαλοτύρι Καστοριάς τριμμένο
    • 250 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη (είναι καλύτερη από τις μακεδονίτικες!)
    • 2 ώριμες τομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
    • 60 γρ. ελαιόλαδο
    • 2 κ.τ.σ. μηλόξυδο
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1 δαφνόφυλλο

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για την γέμιση

    1. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε καλά στο ελαιόλαδο τον κιμά με το δαφνόφυλλο μέχρι να πάρει χρώμα.
    2. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και μόλις μαλακώσουν σβήνουμε με το μηλόξυδο προσθέτουμε τα καρεδάκια τομάτας χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό).
    3. Μόλις κρυώσει ο κιμάς αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, προσθέτουμε τα αβγά, τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε καλά την γέμιση.

    Για το χωριάτικο φύλλο

    1. Σε μία λεκάνη ή μπασίνα τοποθετούμε τα άλευρα κάνουμε μία τρύπα στη μέση, βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το τσίπουρο και προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας το νερό μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια μας.
    2. Χωρίζουμε την ζύμη σε οχτώ μπαλάκια και τα ανοίγουμε λεπτά (στο μέγεθος ενός ταψιού) με μία βέργα πασπαλίζοντας με το μείγμα αλεύρι-κορν φλαουρ για να μην μας κολλάει το φύλλο.
    3. Τα λαδώνουμε σε όλη την επιφάνεια με λιπαρή ουσία ραντίζοντας με ένα πινέλο. Βάζουμε κατά μήκος στην άκρη κάθε φύλλου γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολά (όχι πολύ σφιχτά) κλείνοντας της άκρες για να μην φύγει η γέμιση στο ψήσιμο.
    4. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί Νο 40.
    5. Τυλίγουμε το πρώτο ρολό σε στριφτάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε στριφτάρια με τα υπόλοιπα ρολά από το τέλος κάθε άκρης των φύλλων μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί.
    6. Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας  με λιπαρή ουσία, βρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για μία ώρα και κάτι μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

    tips

    • Καθοριστικό ρόλο στο φύλλο θα παίξει η ποιότητα από τα άλευρα. Σερβίρουμε ιδανικά την πίτα ζεστή με στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι με πέτσα στο πλάι.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5