Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Κουλούρια Θεσσαλονίκης

    Συνταγή από:
    60 λεπτά
    Προετ. 35 | Μαγείρεμα: 25 | Μερίδες: 11 κουλούρια περίπου

    ΥΛΙΚΑ

    Για 11 κουλούρια

    • 730 γρ αλεύρι τύπου 00 ή μαλακό
    • 400 γρ νερό εμφιαλωμένο
    • 12 γρ αλάτι
    • 40 ml ελαιόλαδο
    • 1 κτσ μέλι
    • 8 γρ μαγιά ξηρή ή 15 γρ νωπή

    Για την επικάλυψη

    • 200 γρ σουσάμι καλής ποιότητας ελαφρώς καβουρδισμένο
    • 250 γρ χλιαρό νερό
    • 2 κτσ μέλι

     

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό, την μαγιά, το ελαιόλαδο, το μέλι και 230 γρ από το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο.
    2. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας καλά στο χέρι ή στο μίξερ με γάντζο μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
    3. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ το ζυμάρι και το σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
    4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C πάνω κάτω αντιστάσεις.
    5. Σε ένα πλατύ μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με το μέλι ανακατεύοντας καλά και σε ένα μεγάλο πιάτο ή πλατύ μπολ ρίχνουμε το σουσάμι.
    6. Κόβουμε την ζύμη σε 11 ίσα κομμάτια δημιουργώντας τα σχήματα που μας αρέσουν στα κουλούρια. Αν μας αρέσουν αφράτα θα τα κάνουμε λίγο παχουλά και φυσικά λεπτότερα αυτά που θέλουμε να βγούνε τραγανά.
    7. Τα βουτάμε στο νερό με το μέλι, τα περνάμε εξωτερικά με μπόλικο σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα με μία απόσταση μεταξύ τους.
    8. Τα αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν ελαφρώς και ψήνουμε σε μεσαία προς χαμηλή σχάρα στον καυτό φούρνο μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα.

    tips

    • Αν θέλουμε μπορούμε τα 230 γρ μαλακό αλεύρι από την συνταγή να τα αντικαταστήσουμε με αλεύρι ολικής, ζέας, χαρουπιού, καλαμποκιού, πολύσπορο, βρώμης και ότι άλλο μας αρέσει.

     

     

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5