- 500 γρ. σπαγγέτι
- 250 γρ. guanciale (μπέικον ή παντσέτα καπνιστή)
- 1/2 σκελίδα σκόρδου (προαιρετικά)
- 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
- 4 κρόκους αβγών
- 1 αβγό ολόκληρο
- 70 γρ., κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- λίγο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
ΥΛΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό.
- Κόβουμε το καπνιστό μπέικον σε μικρά ζαράκια ή λωρίδες.
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε σε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο το μπέικον μαζί με μισή σκελίδα σκόρδου κοπανισμένη και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους αβγών, το ολόκληρο αβγό, την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο πεκορίνο, λίγο από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σοταρισμένο μπέικον αφού έχουμε αφαιρέσει την σκελίδα σκόρδου, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε τα σπαγγέτι στην κατσαρόλα με το καυτό νερό και τα βράζουμε ένα λεπτό λιγότερο από τον ελάχιστο χρόνο που αναγράφετε στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Με μια τσιμπίδα παίρνουμε κατευθείαν τα σπαγγέτι καυτά μαζί με λίγο από το νερό του βρασμού τους και τα προσθέτουμε στο μπολ με την σάλτσα καρμπονάρας ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ελέγχουμε την υφή της σάλτσας, σε περίπτωση που μας έχει δέσει πολύ προσθέτουμε ελάχιστο νερό (από αυτό που βράσαμε τα ζυμαρικά) και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο πεκορίνο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καταναλώνουμε άμεσα.
Κατηγορία: