ΥΛΙΚΑ
- 8 καλαμαράκια μέτρια
- 400 γρ φέτα της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση μαλακή)
- 200 γραμμάρια γραβιέρα Νάξου κομμένη σε μικρά καρέ
- 2 ώριμες τομάτες
- 1 ώριμη τομάτα στον τρίφτη
- 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μικρά καρέ
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κτγ φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1 κτσ βασιλικό πλατύφυλλο ψιλοκομμένο
- 1 κτσ φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κτσ βαλσάμικο ξίδι ή λευκό ξίδι ή μηλόξιδο
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια αφαιρώντας το δέρμα και το κεντρικό τους κόκκαλο.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε την φέτα, την γραβιέρα Νάξου, το βασιλικό, το θυμάρι, το σκόρδο, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο ελαιόλαδο, κόβουμε σε μικρά καρέ τις 2 ντομάτες, απομακρύνουμε τα σπόρια μαζί με τα υγρά και τις μεταφέρουμε στο μείγμα μας.
- Ανακατεύουμε καλά την γέμιση, γεμίζουμε τα καλαμαράκια, κλείνουμε το κεφάλι με μία οδοντογλυφίδα για να μην χάσουμε την γέμιση, τα πασαλείβουμε καλά εξωτερικά με λίγη φέτα από το μείγμα που θα μείνει στην επιφάνεια του μπολ ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C στον αέρα και τοποθετούμε την σχάρα στην μέση.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, την μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς σε μέτρια φωτιά, σβήνουμε με το βαλσάμικο ξίδι, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τομάτα στον τρίφτη, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε σε μία γάστρα ή ένα ταψάκι φούρνου.
- Πάνω από τα λαχανικά προσθέτουμε τα γεμιστά καλαμαράκια τα πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ελάχιστη τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά), σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα καλαμαράκια και να λιώσουν τα τυριά για 20 – 25 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο.
- Σερβίρουμε με τα λαχανικά και λίγο ζουμάκι πάνω από τα γεμιστά καλαμαράκια ιδανικά με φρέσκες πατάτες τηγανιτές στο πλάι!!!