Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Καζάν ντιπί

    Συνταγή από:
    | Μερίδες: 8 μερίδες

    Η κλασική πολίτικη κρέμα με το χαρακτηριστικό άρωμα μαστίχας και την καραμελωμένη πετσούλα στην επιφάνεια!

    ΥΛΙΚΑ

    • 1,2 λίτρα αγελαδινό γάλα, πλήρες
    • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    • 180 γρ. ρυζάλευρο
    • 330 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
    • 1,5 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
    • 1/2 κτγ μαστίχα Χίου κοπανισμένη μαζί με μία πρέζα αλάτι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα αδειάζουμε μέσα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, την μισή ποσότητα από την κρυσταλλική ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    2. Παράλληλα, σε ένα μούλτι χτυπάμε τη μαστίχα μαζί με το αλάτι και την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να θρυμματιστεί η μαστίχα.
    3. Μεταφέρουμε το μείγμα της μαστίχας σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το ρυζάλευρο και τα ανακατεύουμε.
    4. Προσθέτουμε με μία κουτάλα το ζεστό γάλα σταδιακά στο μείγμα με το ρυζάλευρο, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αβγοδάρτη.
    5. Ξαναμεταφέρουμε το μείγμα με το γάλα και το ρυζάλευρο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα.
    6. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μία μπασίνα και την σκεπάζουμε μια μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια της.
    7. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μία αντικολλητική σωτέζα διαμέτρου 32 εκατοστών σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη, έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
    8. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα ομοιόμορφα και σιγοβράζουμε μέχρι να καεί η καραμέλα από κάτω. Για να καταλάβουμε αν έχει καεί η καραμέλα την ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα ή θα τη δούμε να δημιουργείται στα τοιχώματα του τηγανιού.
    9. Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα (προσοχή να μην καεί υπερβολικά και πικρίσει αλλά ούτε να την τραβήξουμε πριν πάρει ωραίο χρώμα) , αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη και στην συνέχεια για 6 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.
    10. Πριν σερβίρουμε ξύνουμε προσεχτικά τα πλαϊνά του γλυκού με ένα μαχαίρι για να ξεκολλάει πιο εύκολα το καπακώνουμε και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
    11. Τέλος σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε!!!

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5