Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Κέικ μήλου (Dorset)

    Συνταγή από:
    65 λεπτά
    Προετ. 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 50 λεπτά | Μερίδες: 6 με 8 ανάλογα το μέγεθος της μερίδας σας

    ΥΛΙΚΑ

    • 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά καρέ
    • 4 αβγά μεσαία
    • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο (όχι μαργαρίνη αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 125 βούτυρο και 125 ηλιέλαιο)
    • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
    • 50 γρ. μέλι
    • 1 κ.τ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον ψιλό τρίφτη χωρίς την φλούδα
    • 1 κ.τ.σ. κανέλα καλής ποιότητας
    • ξύσμα από 1 λεμόνι χωρίς το λευκό μέρος, κρατάμε και τον χυμό του
    • 350 γρ. αλεύρι όλες τις χρήσεις
    • 1 κ.τ.σ. μπέικιν πάουντερ
    • 1 πρέζα αλάτι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165ο C στον αέρα.
    2. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, καθαρίζουμε τα κουκούτσια τους, τα κόβουμε σε μικρά ομοιόμορφα καρέ και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού (αφού πρώτα έχουμε πάρει το ξύσμα για την ζύμη) για να μην μαυρίσουν και να παραμείνουν τραγανά στο ψήσιμο.
    3. Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε τα αβγά με την ζάχαρη, το μέλι και χτυπάμε καλά με έναν αβγοδάρτη να μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά.
    4. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το λιωμένο βούτυρο, την κανέλα, το αλάτι, το τριμμένο τζίντζερ, το ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό.
    5. Σε ένα ταψάκι 30 Χ 30 εκατοστά περίπου βάζουμε ένα φύλλο λαδόκολλα.
    6. Περιχύνουμε το μισό μείγμα κέικ και το απλώνουμε καλά με ένα βρεγμένο κουτάλι. Μοιράζουμε το ¼ από τα μήλα σε όλη την επιφάνεια και τα καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα από πάνω και τα πιέζουμε ελαφρά ώστε να μπούνε μέσα στο χυλό.
    7. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 45-50 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα τα μήλα και ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της μηλόπιτας πρέπει να βγαίνει καθαρό και ελάχιστα υγρό.

    tips

    • Σερβίρουμε ιδανικά ζεστή την μηλόπιτα με μία μπάλα παγωτό βανίλια πάνω της και περιχύνουμε με μπόλικη χειροποίητη σάλτσα καραμέλας (πατήστε πάνω στα κόκκινα γράμματα για την συνταγή)!

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5