Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ισπανικοί λουκουμάδες τσούρος (Churros)

    Συνταγή από:
    25 λεπτά
    Προετ. 10 | Μαγείρεμα: 15 | Μερίδες: 20 τεμάχια

    ΥΛΙΚΑ

    Για τα τσούρος

    • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 6 γρ. αλάτι ψιλό
    • 10 γρ. ζάχαρη καστανή
    • ½ λοβό βανίλιας χωρισμένο κατά μήκος ή μια βανίλια σε κάψουλα
    • 150 γρ. γάλα
    • 200 γρ. νερό
    • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
    • 2 μεγάλα αυγά
    • ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα περίπου 12 φλιτζάνια)

    Για τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας

    • 300 γρ. κρέμα γάλακτος, ζεσταμένη
    • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
    • 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
    • 2 γρ. αλάτι
    • 40 γρ. μέλι

    Για το τελείωμα του πιάτου

    • ζύμη τσούρος
    • 10 γρ. κανέλα, σε σκόνη
    • 90 γρ. ζάχαρη καστανή
    • ζεστή σάλτσα σοκολάτας

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για τα τσούρος

    1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό μαζί με το βούτυρο, το γάλα, την βανίλια και τα φέρνουμε σε βρασμό για μισό λεπτό.
    2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και την καστανή ζάχαρη.
    3. Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
    4. Έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του νερού μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
    5. Μετά από λίγα λεπτά αφού έχει πέσει αρκετά η θερμοκρασία της ζύμης προσθέτουμε το ένα αβγό ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να το πάρει η ζύμη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο αβγό.
    6. Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ αστέρι και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
    7. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε στους 170 °C.
    8. Με τη βοήθεια της σακούλας ζαχαροπλαστικής και με ένα ψαλίδι, κόβουμε τη ζύμη, μέσα στο καυτό λάδι, σε κομμάτια των 8 εκ. περίπου και  τηγανίζουμε τα τσούρος μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
    9. Με μια κουτάλα (αράχνη) μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

    Για τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας

    1. Ψιλοκόβουμε τις σοκολάτες με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μια επιφάνεια κοπής.
    2. Τοποθετούμε τις ψιλοκομμένες σοκολάτες μαζί με το αλάτι σε ένα μπολ που αντέχει υψηλή θερμοκρασία.
    3. Σε μια κατσαρόλα φέρνουμε σε βρασμό για λίγα δευτερόλεπτα την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε με αυτήν τις σοκολάτες.
    4. Αφήνουμε δυο λεπτά να λιώσουν οι σοκολάτες και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία λεία σάλτσα.
    5. Τέλος προσθέτουμε το μέλι (προσέχουμε να είναι ρευστό) ανακατεύοντας καλά και η σάλτσα σοκολάτας είναι έτοιμη!

    Για το τελείωμα του πιάτου

    • Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα και τη ζάχαρη.
    • Πασπαλίζουμε καλά τα τσούρος με το μείγμα της κανέλας.
    • Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο δίσκο τους λουκουμάδες με τη σάλτσα ζεστής σοκολάτας σε ένα μπολ στο κέντρο του.

    tips

    • Αυτούς τους πεντανόστιμους μαστιχωτούς ισπανικούς λουκουμάδες μπορούμε να τους συνδυάσουμε ζεστούς με τον καφέ μας, την βιενουά σοκολάτα μας και φυσικά με παγωτό βανίλια ή μαστίχα με ζεστή σάλτσα καραμέλας!

    2 Αξιολογήσεις

    1. Σοφία

      Τους κάναμε και τρελάθηκαν όλοι σπίτι!!!

      Star
    2. Νίκος

      Μπράβο Σεφ φανταστικοί έγιναν

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5