Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ιμάμ μπαϊλντί

    Συνταγή από:
    90 λεπτά
    Προετ. 10 | Μαγείρεμα: 80 | Μερίδες: 4 - 5

    Το κλασικό φαγητό για τους λάτρεις της μελιτζάνας. Άλλωστε η φήμη του βγήκε όταν το δοκίμασε ο Ιμάμης και λυποθύμησε από την γεύση του!!!

    ΥΛΙΚΑ

    • 5 μεγάλες ώριμες φλάσκες μελιτζάνες
    • 8 λευκά κρεμμύδια
    • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1 κτσ πελτέ τομάτας
    • 200 γρ ποιοτική σάλτσα τομάτας
    • 1 κτσ μέλι
    • 1 κτσ λευκό ξίδι ή μηλόξιδο
    • 80 ml λευκό κρασί
    • αλάτι θαλασσινό
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1/2 κτγ κύμινο
    • 1/2 κτγ μπαχάρι τριμμένο
    • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
    • 1/2 κτγ κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
    • 3 κτσ ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 100 ml ελαιόλαδο

    Για το σερβίρισμα

    • ζεστό πιλάφι
    • γιαούρτι στραγγιστό ή φέτα
    • ψημένα ψίχουλα προζυμένιου ψωμιού σε σκόρδο και ελαιόλαδο (προαιρετικά αλλά δίνουν πολύ ωραία αίσθηση πάνω από το μαλακό κρεμμύδι)

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Ξεκινάμε με τα κρεμμύδια, τα πλένουμε εξωτερικά και τα ψήνουμε με την φλούδα τους σε προθερμασμένο στους 200 °C για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
    2. Συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες, με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια τους και αν θέλουμε προαιρετικά μπορούμε να τις αφήσουμε για μισή ώρα σε ένα μπολ γεμάτο με αλατόνερο.
    3. Στην συνέχεια τις ψήνουμε ή σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο κομμένες στην μέση ή ολόκληρες σε σχάρα ή στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
    4. Τις χαράζουμε στην μέση για να είναι έτοιμες για την γέμιση, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
    5. Καθαρίζουμε τις φλούδες από τα ψητά κρεμμύδια και κόβουμε σε ροδέλες το εσωτερικό τους.
    6. Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ τομάτας, τα μπαχαρικά και τα καβουρδίζουμε καλά.
    7. Σβήνουμε με το ξίδι συνεχίζουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την σάλτσα τομάτας και βράζουμε για 3 λεπτά.
    8. Τραβάμε το τηγάνι εκτός φωτιάς προσθέτουμε το μέλι και διορθώνουμε το αλάτι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα στα μέτρα μας.
    9. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και ψήνουμε το φαγητό σε ένα ταψάκι σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 °C. Τέλος ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κρεμμύδι.
    10. Βγάζουμε από το φούρνο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    11. Σερβίρουμε χλιαρό το φαγητό ιδανικά με πιλάφι, τραγανά ψίχουλα ψωμιού και μπόλικο γιαούρτι ή φέτα!

     

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5