Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ζύμη Πίτσας (Βασική Συνταγή)

    Συνταγή από:
    120 λεπτά
    Προετ. 30 | Μαγείρεμα: 12-15 | Μερίδες: 2

    ΥΛΙΚΑ

    • 360 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
    • 4 γραμμάρια (1 κ.γ. γεμάτα) στιγμιαία μαγιά
    • 10 γραμμάρια (1 1/2 κ.γ.) ζάχαρη
    • 7 γραμμάρια (1 κ.γ.) αλάτι ψιλό
    • 20 ml (1 1/2 κ.σ.) ελαιόλαδο
    • 220 ml χλιαρό νερό

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε τη μαγιά.
    2. Σε διαφορετικό σκεύος, αναμειγνύουμε το λάδι με το χλιαρό νερό και κάνουμε μια τρύπα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι.
    3. Ρίχνουμε το λάδι με το νερό στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.
    4. Όσο ανακατεύουμε φροντίζουμε να μαζεύουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5′-10′ έως ότου να γίνει λεία και αποκτήσει κάποια ελαστικότητα. Εάν κολλάει στα χέρια μας, τα αλευρώνουμε ελαφρώς κατά το ζύμωμα.
    5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και σχηματίζουμε ομοιόμορφες μπάλες.
    6. Τοποθετούμε τις μπάλες σε ένα λαδωμένο ταψί (διατηρώντας κάποια απόσταση μεταξύ τους καθώς το μέγεθός τους θα διπλασιαστεί), ή ξεχωριστά σε λαδωμένα πλαστικά σκεύη ή zip-lock σακουλάκια.
    7. Σκεπάζουμε το ταψί ή τα σκεύη με μεμβράνη ή καπάκι αντίστοιχα και τα βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσουν και να ωριμάσουν ιδανικά για 24 ώρες και έως 5 ημέρες.(μπορούμε να την χρησημοποιήσουμε και σε 2 ώρες)
    8. Δύο ώρες πριν φτιάξουμε τις πίτσες μας, βγάζουμε όσες μπάλες χρειαζόμαστε από το ψυγείο και τις μεταφέρουμε στον πάγκο μας.
    9. Με τη γροθιά μας πατάμε κάθε μπάλα προς τα κάτω να ξεφουσκώσει και μαζεύουμε το ζυμαράκι προς το κέντρο σχηματίζοντας ξανά μια μπάλα.
    10. Αλευρώνουμε ένα δίσκο και ακουμπάμε τις μπάλες μας, διατηρώντας για μία ακόμη φορά αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αλευρώνουμε ελαφρά το πάνω μέρος της κάθε μπάλας, σκεπάζουμε το δίσκο μας με μεμβράνη και το αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.
    11. Μετά από 2 ώρες, οι μπάλες μας θα έχουν φουσκώσει και θα έχουν γίνει πολύ αφράτες και μαλακές.
    12. Με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια σπάτουλας ή κόφτη ζύμης, ξεκολλάμε τη ζύμη από το δίσκο και χωρίς να την «σκάσουμε» αρχίζουμε να την ανοίγουμε σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
    13. Προσθέτουμε την αγαπημένη μας σάλτσα,τα υλικά μας και ψήνουμε σε ειδικό μαντεμένιο σκεύος πίτσας για τραγανό αποτέλεσμα, με βάση τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του ή τοποθετούμε την ζύμη μας σε μια λαδόκολλα και την μεταφέρουμε στην επιφάνεια από το βαθύ ταψί του φούρνου μας, το οποίο τοποθετήσαμε ανάποδα στον πάτο του φούρνου και το έχουμε αφήσει να ζεσταθεί 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο 270-300°C συνεχίζοντας το ψήσιμο ωσότου ροδίσει ομοιόμορφα η πίτσα μας.
    Κατηγορία:

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5