Είναι μια απλή κλασική ζύμη ψωμιού που φουσκώνει και μετά το ψήσιμο, προσφέρει μια τραγανή κρούστα και μια μαλακή ψύχα.
ΥΛΙΚΑ
- 25 γρ. μαγιά
- 600 ml νερό
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 20 γρ. αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό 30°C. Σχηματίζουμε ένα πηγάδι με το κοσκινισμένο αλεύρι και τη ρίχνουμε στο κέντρο του προσθέτοντας τη ζάχαρη.
- Αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει με ταχυζυμωτήριο ή με ένα μίξερ με γάντζο για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά για να ομογενοποιηθεί και να έχει μια μικρή ελαστικότητα. Δουλεύουμε τη ζύμη στη δεύτερη ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου. Ενσωματώνουμε το αλάτι 5 λεπτά πριν το τέλος του ζυμώματος.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα και καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με διάφανη μεμβράνη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (να διπλασιαστεί σε όγκο) στους 25-28°C σε ένα υγρό περιβάλλον, τοποθετώντας την στο φούρνο με ένα δοχείο νερό στο κάτω μέρος του φούρνου.
- Πατάμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε (ατομικά στρογγυλά ψωμάκια, μπαγκέτα, ψωμί…)
- Βάζουμε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά στις ίδιες συνθήκες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χαράσσουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι ή με ένα ψαλίδι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C, ψεκάζουμε το κάτω μέρος του με νερό και φουρνίζουμε αμέσως.
- Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί το ψωμί μας, χτυπώντας το πάνω μέρος. Ο θόρυβος θα πρέπει να υπόκωφος.
- Μεταφέρουμε το ψωμί μας από τη λαμαρίνα για να μην τραβήξει υγρασία.
tips
- Καλύπτουμε τη ζύμη με καθαρό, υγρό πανί με διάφανη μεμβράνη για να μη δημιουργηθεί κρούστα. Το αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά για τη σκοτώνει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά αλεύρια, ολικής αλέσεως ή όχι. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!
Κατηγορία: