Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Ζύμη για παραδοσιακούς Λουκουμάδες

    Συνταγή από:
    45 λεπτά
    Προετ. 5 | Μαγείρεμα: 8 | Μερίδες: 8-10

    Είναι ένα από τα παραδοσιακά μας γλυκά, το οποίο συνήθως σερβίρεται ζεστό.Άλλες φορές σιροπιασμένο και άλλες φορές σερβίρεται με μέλι και κανέλα.

    ΥΛΙΚΑ

    Α’ ΜΕΙΓΜΑ

    • 250 γρ. νερό
    • 12 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 12 γρ. μαγιά νωπή
    • 1 δόση βανίλια σε σκόνη
    • 30 γρ. ηλιέλαιο
    • 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη

    Β΄ ΜΕΙΓΜΑ

    • 2 γρ. αλάτι ψιλό
    • 250 γρ. αλεύρι σκληρό (κοσκινισμένο)

    Θα χρειαστούμε επίσης:

    ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

    και ένα χλιαρό σιρόπι μελιού (33°C)

    • 250 ml νερό
    • 100 γρ. ζάχαρη
    • 1 φέτα λεμόνι
    • 150 μέλι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι μελιού βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη με μια φέτα λεμόνι. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε σε μια μπασίνα, προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας καλά, αφαιρούμε το λεμόνι και το αφήνουμε να κρυώσει.
    2. Τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Α’ μέσα σε μια μπασίνα και ανακατεύουμε με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση όλων των υλικών.
    3. Προσθέτουμε το Β’ μείγμα σταδιακά στο Α’ μείγμα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση όλου του μείγματος.
    4. Τοποθετούμε την μπασίνα με την ζύμη του λουκουμά σκεπασμένη με μεμβράνη ή με μία υγρή πετσέτα σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
    5. Προθερμαίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα περίπου στους 170-180 °C και με ένα μικρό κουταλάκι, το οποίο έχουμε βυθισμένο σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό, κόβουμε μπαλάκια μέχρι να γεμίσει η επιφάνεια της κατσαρόλας. Με μια κουτάλα τρυπητή (αράχνη) ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Μόλις είναι τραγανοί και ροδοκόκκινοι τους παίρνουμε με την κουτάλα και μόλις σουρώσει το λάδι τους βυθίζουμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τους ξαναστραγγίζουμε καλά και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με μπόλικη κανέλα.

    tips

    • Το μυστικό είναι στην επιλογή καλού αλευριού και μελιού. Επίσης, μπορούμε να τους σερβίρουμε χωρίς σιρόπι με μέλι, κανέλα και καρύδια, μαρμελάδες, διάφορες σάλτσες σοκολάτας ή παγωτό.

     

     

     

    Μία Αξιολόγηση

    1. Γιάννης

      Βγήκανε φανταστικοί μπράβο!!!

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5