Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Βurger χαρουπάλευρου με ρεβυθοκεφτέ και μεσογειακή σάλτσα πιπεριάς

    Συνταγή από:
    180 λεπτά
    Προετ. 20 | Μαγείρεμα: 25 | Μερίδες: 6-8

    ΥΛΙΚΑ

    Για τα burger με χαρουπάλευρο

    • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
    • 200 γρ. χαρουπάλευρο
    • 1/2 φλυτζανιού χαρουπόμελο ή μελάσα ή πετιμέζι
    • 15 γρ. αλάτι ψιλό
    • 25 γρ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    • νερό χλιαρό (όσο πάρει.. περίπου 330 -350 γραμ.)
    • ελάχιστο σουσάμι

    Για τους ρεβυθοκεφτέδες (φαλάφελ)

    • 400 γραμμάρια ρεβύθια βρασμένα και αλατισμένα
    • 4 σκελίδες σκόρδο
    • 1 κρεμμύδι λευκό ξηρό
    • 2 κ. γλυκού κύμινο
    • 2 κ. γλυκού κόλιανδρο
    • 1 κ. σούπας μαϊντανό
    • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ελάχιστο ελαιόλαδο

    Για την μεσογειακή σάλτσα πιπεριάς

    • 7 – 8 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
    • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 3 – 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σας αρέσει)
    • 2 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
    • 1 κουτ. σούπας ξίδι, λευκό ή κόκκινο
    • 4 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι (ή λάιμ)
    • 2 κουτ. σούπας σκούρα μαύρη ζάχαρη (μελάσα)
    • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • μια γερή πρέζα αλάτι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για τα burger με χαρουπάλευρο

    1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι.
    2. Αναμιγνύουμε καλά και ανοίγουμε μία τρύπα στο κέντρο τους.
    3. Προσθέτουμε την μαγιά, τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας το χλιαρό νερό(προσοχή μην είναι καυτό) μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή, με αρκετή υγρασία ζύμη, που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
    4. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια υγρή πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
    5. Μεριδοποιούμε σε 6 μπαλάκια, τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ξανασκεπάζουμε  με την υγρή πετσέτα και αφήνουμε τα ψωμάκια να ξαναφουσκώσουν.
    6. Τα βρέχουμε ελαφρώς με νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
    7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180° C για 25 λεπτά περίπου.

    Για τους ρεβυθοκεφτέδες (φαλάφελ)

    1. Βράζουμε, αλατίζουμε και στεγνώνουμε καλά τα ρεβύθια.
    2. Στη συνέχεια χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το αλεύρι και το μαϊντανό που τα προσθέτουμε στο τέλος εκτός μίξερ.
    3. Τηγανίζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.

    Για την μεσογειακή σάλτσα πιπεριάς

    1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά στην αρχή. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στο μεταξύ έχουν μαραθεί κάπως τα υλικά. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για περίπου 15 λεπτά, μέχρι που τα υλικά να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα.
    2. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε 2 – 3 βαζάκια που τα έχουμε προηγουμένως ζεματίσει και στεγνώσει. Κλείνουμε αμέσως τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τα αφήνουμε στο ντουλάπι για 1 – 2 μήνες για να ωριμάσει η γεύση, πριν τα ανοίξουμε.
    3. Τη σάλτσα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ντιπ, ως άλειμμα ή για να εμπλουτίσουμε άλλες σάλτσες.

    tips

    • Συνθέτουμε τα burger μας ιδανικά με την προσθήκη άγριας ρόκας και ψητών λαχανικών.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5