ΥΛΙΚΑ
- 1000 γρ αλεύρι για τσουρέκια
- 5 αβγά χωριάτικα μέτρια
- 250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ γάλα φρέσκο
- 100 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα (μόνο το λευκό μέρος) από 2 πορτοκάλια
- 80 γραμ νωπή μαγιά ή 25 γραμ ξηρή
- 5 γρ μαστίχα κοπανισμένη
- 5 γρ μαχλέπι κοπανισμένο
- 3 γρ κακουλέ σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αβγό για την επιφάνεια
- αμύγδαλα λευκά ολόκληρα ή φιλέ για το στόλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε μπολ διαλύουμε στο χλιαρό γάλα (το ζεσταίνουμε αλλά προσέχουμε να μην ξεπεράσει τους 50 βαθμούς και χαλάσει η συνταγή) τη μαγιά και μία κουταλιά ζάχαρη. Προσθέτουμε μία κούπα από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε περίπου μισή ώρα να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Τρίβουμε τη μαστίχα με μία κουταλιά ζάχαρη στον πολυκόφτη ή την κοπανάμε σε γουδί, να γίνει σκόνη. Την αναμιγνύουμε στο αλεύρι. Βάζουμε και το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Σπάμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και τον χυμό πορτοκάλι στον κάδο. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε το γάντζο για ζύμες. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις ξεκολλήσει από τα τοιχώματα η ζύμη και μαζέψει πάνω στον γάντζο, ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Το μίγμα θα αρχίσει να απλώνει και να δείχνει σαν κομμένο. Μην ανησυχείτε μόλις πάρει το βούτυρο συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή και γενικά να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα. - Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε λίγο βούτυρο στα χέρια μας και πιάνουμε τη ζύμη. Την τοποθετούμε στο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 2 περίπου ώρες.
- Στρώνουμε σε μεγάλο στρογγυλό ταψί χιαστί 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί, να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε να πάει παντού. Την σκεπάζουμε πάλι και την αφήνουμε άλλη 1 και 1/2 ώρα να φουσκώσει.
- Αλείφουμε προσεκτικά με διάλυμα κρόκου αυγού την επιφάνεια και στολίζουμε με τα αμύγδαλα, γράφοντας τη νέα χρονιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις σε χαμηλή σχάρα, με ένα μικρό ταψάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου (θέλει υγρασία 70-85% το τσουρέκι για να γίνει τέλειο) στους 170°C αρχικά για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη βασιλόπιτα από το ταψί, κρατώντας την από τα χαρτιά, και την τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.
- Βάζουμε το φλουρί και είμαστε έτοιμοι.
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!!!
Κατηγορία: