ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμ. σπαγγέτι
- 600 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά (όχι πολύ λιπαρό)
- 4 φέτες ψωμί προζυμένιο ή ολικής άλεσης
- 4 ώριμες τομάτες
- 1 κτσ γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κτσ πελτέ τομάτας
- 1 κτσ κάπαρη
- 30 γρ. ούζο
- 1 λευκό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 αβγό
- αλάτι θαλασσινό (για την ακρίβεια 13 γραμμάρια)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κτγ ρίγανη καλής ποιότητας
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κτσ ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3 κτσ ψιλοκομμένο δυόσμο
- εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κάπαρη. Συνεχίζουμε με μία τομάτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη ,το ούζο, το αβγό, το γιαούρτι, το ψωμί σπασμένο σε μικρά κομμάτια, τον κιμά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το αλάτι , την ρίγανη, το μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Ζυμώνουμε καλά το μείγμα για τα κεφτεδάκια μας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να δέσουν οι γεύσεις και στην συνέχεια τα πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος της αρεσκείας μας.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς ένα βαθύ αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι, προσθέτουμε 4 κτσ ελαιόλαδο και ψήνουμε τα κεφτεδάκια γυρίζοντας τα προσεχτικά με ένα κουτάλι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας , 3 ώριμες τομάτες στον τρίφτη, 1 δαφνόφυλλο και αν δούμε ότι η τομάτες δεν έχουν πολύ υγρασία βάζουμε ελάχιστο νερό (να μην τα σκεπάσει λίγο κάτω από την επιφάνεια τους) διορθώνουμε τα καρυκεύματα ανάλογα με τα γούστα μας στην σάλτσα και σιγοβράζουμε με καπάκι για 10 με 15 λεπτά.
- Βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατόνερο σύμφωνα με της οδηγίες της συσκευασίας και τα σερβίρουμε καυτά με τα κεφτεδάκια πάνω τους και μπόλικο τριμμένο τυρί!
tips
- Το καλό ψωμί και η ποιότητα του κιμά παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στα κεφτεδάκια αφαιρώντας 2 φέτες ψωμί 4 κτσ βρώμη ή γλυκό τραχανά.