Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Αμερικάνικη πίτσα ταψιού με πεπερόνι και σάλτσα μπάρμπεκιου

    Συνταγή από:
    90 λεπτά
    Προετ. 60 | Μαγείρεμα: 30 | Μερίδες: 1 ταψί Νο 40

    Καλές οι Ιταλικές πίτσες αλλά πολλές φορές μία αφράτη ζύμη με μπόλικα αλλαντικά και τυριά που γίνονται τραγανά στις άκρες του ταψιού μας τρελαίνει όλους!

    ΥΛΙΚΑ

    Για την ζύμη

    • 330 γρ αλεύρι για πίτσα (στην συσκευασία να αναγράφει πρωτεΐνη 12 γρ και πάνω)
    • 200 γρ νερό εμφιαλωμένο
    • 15 γρ νωπή μαγιά ή 7 γρ ξηρή
    • 10 γρ αλάτι
    • 1 κτγ μέλι
    • 30 γρ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο + 60 γρ για το ταψί και την επιφάνεια της πίτσας

    Για την σάλτσα μπάρμπεκιου

    • 1 φλυτζάνι κέτσαπ καλής ποιότητας (αν έχετε και σπιτική ακόμα καλύτερα!)
    • 1 φλυτζάνι συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
    • 1/3 φλυτζάνι μηλόξιδο
    • 4 κτγ ζάχαρη καστανή
    • 3 κτγ μέλι
    • 1 1/2 κτγ Worcestershire sauce
    • 2 1/2 κτγ καπνιστή πάπρικα
    • 1/2 κτγ μουστάρδα
    • 1/4 κτγ σκόνη σκόρδο
    • 1/3 κτγ αλάτι
    • 1/4 κτγ ταμπάσκο ή πιπέρι καγιέν 
    • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1 κτσ κονιάκ ή ουίσκι

    Για την επιφάνεια της πίτσας

    • 200 γρ χοντροτριμμένο τσένταρ
    • 200 γρ χοντροτριμμένη μοτσαρέλα (αυτή που είναι σε μπαστούνι)
    • 200 γρ χροντροτριμμένο γκούντα
    • 20-25 φέτες πεπερόνι κομμένο σε λεπτές φέτες

     

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για την ζύμη

    1. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε χλιαρό νερό (προσοχή να μην είναι καυτό και δεν φουσκώσει η ζύμη) την μαγιά, το μέλι, μισή ποσότητα από το αλεύρι της συνταγής, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε τον χυλό μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
    2. Στην συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας το ζυμάρι.
    3. Κάνουμε μερικά διπλώματα στην ζύμη, την σκεπάζουμε μέσα στο μπολ με μεμβράνη ή μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί.
    4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C αντιστάσεις πάνω κάτω.
    5. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο βάθος και το λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο.
    6. Απλώνουμε με τα δάχτυλα μας την ζύμη σε όλη τη επιφάνεια του ταψιού, την λαδώνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο και την αφήνουμε 20 λεπτά σε ζεστό σημείο να ξαναφουσκώσει.

    Για την σάλτσα μπάρμπεκιου

    1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 6-7 λεπτά.
    2. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ ή βάζο.
    3. Μπορούμε να την συντηρήσουμε στο ψυγείο για 10 μέρες ή σε αποστειρωμένο βάζο με την διαδικασία του σφραγίσματος για μήνες.

    Για την επιφάνεια της πίτσας

    1. Στρώνουμε σε όλη την πίτσα ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες όλα τα τυριά.
    2. Πάνω από τα τυριά με ένα κουτάλι βάζουμε σε διάφορα σημεία τη σάλτσα μπάρμπεκιου σε ποσότητα της αρεσκείας μας.
    3. Απλώνουμε τις φέτες από το πεπερόνι στην πίτσα και ψήνουμε στην χαμηλή σχάρα του καυτού φούρνου για 35-40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ψήσιμο.

    2 Αξιολογήσεις

    1. Ειρήνη

      Μας θύμησε την πίτσα που τρώγαμε μικροί από την καλύτερη πιτσαρία της γειτονιάς μας

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5