Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Σπιτικά φαλάφελ (falafel) με δροσερό dressing γιαούρτι ταχίνι

    Συνταγή από:
    25 λεπτά
    Προετ. 10 | Μαγείρεμα: 15

    ΥΛΙΚΑ

    Για το dressing γιαούρτι ταχίνι

    • 150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    • 30 γρ ταχίνι
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 5 σταγόνες χυμό λεμονιού

     

    Για τα φελάφελ

    • 250 γρ. ρεβίθια βιολογικά φρέσκα νέας εσοδείας
    • 2- 3 σκελίδες σκόρδο ανάλογα το πόσο μας αρέσει
    • 90 γρ. ελαιόλαδο
    • 1-2 κτγ  κύμινο (αν μας αρέσει 2)
    • 1/4 κτγ κανέλα
    • ξύσμα από 1 λεμόνι χωρίς το λευκό μέρος
    • χυμό από 1 λεμόνι
    • 1 κτγ μέλι
    • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 5 γρ.μπέικιν πάουντερ
    • αλάτι 1 κτγ κοφτό
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • σπορέλαιο, για τηγάνισμα ή λαδόκολλα για ψήσιμο στο φούρνο

    Για το σερβίρισμα 

    • 5 αραβικές πίτες
    • Δροσερή σαλάτα
    • 2 φρέσκες ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
    • 1 αγγούρι κομμένο σε μικρά καρέ
    • 1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • λίγα κοτσάνια μαϊντανού πολύ ψιλοκομμένα
    • αλάτι
    • 1 κτσ μηλόξιδο

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Ετοιμάζουμε το dressing γιαούρτι ταχίνι απλά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
    2. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό ιδανικά για 24 ώρες, τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 45 λεπτά περίπου.
    3. Σε ένα πολυμηχάνημα με μαχαίρι τοποθετούμε τα ρεβίθια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το κύμινο, την κανέλα, το αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές (αν μας αρέσει να νιώθουμε τα ρεβίθια σταματάμε το χτύπημα λίγο πριν γίνει λείος ο πουρές).
    4. Μεταφέρουμε τον πουρέ από τα ρεβίθια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, ζυμώνουμε με γάντια το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, πλάθουμε στο μέγεθος της αρεσκείας μας τα φελάφελ και τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο.
    5. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το σπορέλαιο στους 160 και τηγανίζουμε τα φαλάφελ ομοιόμορφα και από τις 2 πλευρές μέρχι να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια. Αν προσέχουμε την διατροφή μας (τηγανιτά είναι νοστιμότερα!) μπορούμε να τα ψήσουμε στο ταψάκι με την λαδόκολλα τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να γίνουν τραγανά.
    6. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα καρεδάκια ντομάτας, τα καρεδάκια αγγούρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα κοτσάνια μαιντανού, μία πρέζα αλάτι, 1 κτγ μηλόξιδο , 1 κτσ ελαιόλαδο και τα ανακατεύομε με ένα κουτάλι.
    7. Σερβίρουμε τα φαλάφελ ανοίγοντας τις αραβικές πίτες στην μέση βάζουμε στην βάση 1 γεμάτο κτσ dressing γιαούρτι ταχίνι, 3-4 φελάφελ και από πάνω 2 κτσ δροσερή σαλάτα και απολαμβάνουμε!

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5