Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Παραδοσιακά μελομακάρονα

    Συνταγή από:
    120 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 30 λεπτά | Μερίδες: 70-80

    ΥΛΙΚΑ

    Για το σιρόπι

    • 500 γρ. νερό
    • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 100 γρ. μέλι
    • 2 στικ κανέλας
    • 5 ολόκληρα γαρίφαλα
    • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

    Για τα μελομακάρονα

    Υλικά – μείγμα 1

    • 450 γρ. χυμό πορτοκαλιού
    • 580 γρ. σπορέλαιο
    • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
    • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
    • 3 κ.γ. κανέλα καλής ποιότητας
    • 1 κ.γ σόδα μαγειρικής
    • 3 πορτοκάλια ξύσμα (προσοχή χωρίς το λευκό μέρος)

    Υλικά – μείγμα 2

    • 1100 γρ. αλεύρι μαλακό (καλής ποιότητας)
    • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

    Υλικά για το σερβίρισμα

    • 600 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
    • μέλι θυμαρίσιο για το μέλωμα

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για το σιρόπι

    1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι 2-3 ώρες πριν ξεκινήσουμε την ζύμη για τα μελομακάρονα!
    2. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι για ένα λεπτό.
    3. Αποσύρουμε από τη φωτιά το σιρόπι, προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Για τα μελομακάρονα

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
    2. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη.
    3. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
    4. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και το σιμιγδάλι (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα και γίνουν λαδερά τα μελομακάρονα μετά το ψήσιμο.
    5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά μπαλάκια (30 γρ. περίπου), τους δίνουμε το κλασικό σχήμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
    6. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε πολύ καλά και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
    7. Μελώνουμε όλη την επιφάνεια τους ελαφρώς και πασπαλίζουμε με μπόλικα χοντροκομμένα καρύδια.

    tips

    • Αν δεν νηστεύετε, μπορείτε να αφαιρέσετε 50 γρ. σπορέλαιο από την συνταγή και να προσθέσετε 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ώστε τα μελομακάρονα να γίνουν πιο τραγανά και αρωματικά. Επίσης καλό θα ήταν να δοθεί προσοχή στην ποιότητα του μελιού, του αλευριού και της κανέλας. Καλή επιτυχία!

    2 Αξιολογήσεις

    1. Γεωργία

      Τα καλύτερα μελομακάρονα που έχω φτιάξει ποτέ ειλικρινά μπράβο για την συνταγή δεν έχω λόγια! !

      Star
    2. Κώστας

      Φανταστική συνταγή ξετρελαθήκαμε όλοι βγήκαν τραγανά απ’ έξω μαλακά μέσα ευχαριστούμε πολύ καλές γιορτές! !

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5