Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Τσουρέκια με μέλι

    Συνταγή από:
    90 λεπτά
    Προετ. 60 | Μαγείρεμα: 25-30 | Μερίδες: 3-4 τσουρέκια

    Όλοι θέλουμε να εντυπωσιάσουμε με τα τσουρέκια μας το Πάσχα. Μετά από πολλές δοκιμές σε συνταγές γνωστών σεφ, γιαγιάδων, νοικοκυρών, food bloggers κι ενός Μικρασιάτη που παρακαλάμε χρόνια να μας πει το μυστικό της συνταγής του, κατάλαβα ότι οι περισσότεροι κάνουν τις ίδιες συνταγές με μικρές παραλλαγές, που άλλες είναι πετυχημένες και άλλες όχι. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η εμπειρία στις ζύμες, στα υλικά, στον τρόπο παρασκευής και στο ψήσιμο. Όσον αφορά την παρακάτω συνταγή δεν θα σας αναφέρω ότι είναι η καλύτερη που έχετε φάει (γιατί ο καθένας μας έχει τα γούστα του), αλλά σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε γιατί βγαίνουν σούπερ αφράτα, νόστιμα και δεν έχουν ζάχαρη!

    ΥΛΙΚΑ

    Για το ασιατικό προζύμι (Tangzhong) 

    • 150 ml νερό εμφιαλωμένο
    • 150 ml φρέσκο γάλα πλήρες
    • 60 γρ αλεύρι για τσουρέκια

    Για την ζύμη των τσουρεκιών

    • 900 γρ αλεύρι καλής ποιότητας για τσουρέκια
    • 390 γάλα φρέσκο πλήρες
    • 300 γρ μέλι
    • Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος)
    • 45 γρ νωπή μαγιά ή 12 γρ ξηρή
    • 2 αβγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
    • 150 γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους και λίγο ακόμα για το πλάσιμο
    • Σε ένα μούλτι χτυπάμε σε σκόνη 5 γρ αλάτι, 8 γρ μαχλέπι, 8 γρ κάρδαμο, 3 γρ μαστίχα Χίου
    • Ένα κρόκο αβγού μαζί με λίγο γάλα για το άλειμμα
    • Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για το ασιατικό προζύμι (Tangzhong) 

    1. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το γάλα, το νερό, το αλεύρι και ανακατεύουμε ενώ είναι παγωμένα να διαλυθούν καλά.
    2. Θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μία μικρή ξύλινη κουτάλα περίπου μέχρι τους 70 βαθμούς καλό είναι να μην βράσει. Το μείγμα μας θα αρχίσει να πήζει και θα κάνει μια μάζα πολύ κολλώδους ζύμης. Τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά, την μαζεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής την τοποθετούμε σε ένα μικρό δοχείο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    3. Σε περίπτωση που θα ετοιμάσουμε άλλη στιγμή τα τσουρέκια, αποθηκεύουμε το ρου στο ψυγείο και όταν θα το χρειαστούμε για την κύρια ζύμη πρέπει να το βγάλουμε σε ζεστό περιβάλλον μια ώρα πριν ξεκινήσουμε την συνταγή.

    Για την ζύμη των τσουρεκιών

    1. Στον κάδο του μίξερ με το γάντζο τοποθετούμε το γάλα, την μαγιά, τα αβγά, το μέλι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
    2. Προσθέτουμε το tangzhong, το αλεύρι, την σκόνη από τα μυρωδικά που έχουμε αλέσει και ξεκινάμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά δυναμώνουμε την ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να ξεφεύγει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζεύεται όλη στο γάντζο.
    3. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί πλήρως.
    4. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τα δάχτυλα μας, αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ελαφρά μπολ.
    5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μια ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (μπορούμε να δημιουργήσουμε μία στόφα στον φούρνο μας ζεσταίνοντας τον λίγο χωρίς να ξεπεράσει τους 50  και βάζοντας στον πάτο ένα μπολ με ζεστό νερό να μεταφέρουμε την ζύμη εκεί για να φουσκώσει γρηγορότερα).
    6. Αφαιρούμε την ζύμη από το μπολ πάνω σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια.
    7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C αφού βάλουμε ένα μικρό ταψί γεμάτο καυτό νερό στον πάτο του (θέλει υγρασία 70-85% το τσουρέκι για να γίνει τέλειο).
    8. Χωρίζουμε την ζύμη σε εννέα ίσα μπαλάκια τα οποία αφήνουμε στον πάγκο για 15 λεπτά να ξεκουραστούν σκεπασμένα με μεμβράνη.
    9. Έπειτα τα ανοίγουμε ανά τρία και σχηματίζουμε με τον κλασσικό τρόπο 3 μεγάλα τσουρέκια.
    10. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
    11. Ανακατεύουμε ένα κρόκο αβγού με 2 κτσ γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια με ένα πινέλο σε όλη τη επιφάνεια.
    12. Πασπαλίζουμε τα τσουρέκια με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μέχρι να ψηθούν σωστά και ομοιόμορφα.
    13. Μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μείνουν αφράτα για πολλές ημέρες.

     

     

    3 Αξιολογήσεις

    1. Maria

      Φοβερά τσουρέκια μπράβο Σεφ. Μας άρεσαν πολύ όπως και η συνταγή για τα κλασσικά τσουρέκια που έχεις ανεβάσει πραγματικά δεν ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη!!!

      Star
    2. Spiridoula

      Εξαιρετικά τα νοστιμότερα τσουρέκια που έχω δοκιμάσει!!!

      Star
      • vasilischef

        Ευχαριστούμε πολύ Σπυριδούλα!!!

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5