Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Πασχαλινά κουλουράκια

    Συνταγή από:
    50 λεπτά
    Προετ. 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 25-30 λεπτά | Μερίδες: 80 τεμάχια περίπου

    ΥΛΙΚΑ

    • 500 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο
    • 500 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • ξύσμα από 4 ακέρωτα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος)
    • 2 βανίλιες ή 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
    • 2 κτσ ταχίνι
    • 1/4 κτγ μαστίχα κοπανισμένα με μία καλή πρέζα αλάτι
    • 4 αβγά χωριάτικα
    • 150 γραμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
    • 1 κτγ κοφτό σόδα μαγειρική
    • 1.400 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
    • 100 γραμ. σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο

    Για το διάλυμα αυγού

    • 2 κρόκους αυγού
    • 1 κτσ ζάχαρη
    • 5 κτσ νερό

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Για τα πασχαλινά κουλουράκια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
    3. Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και στύβουμε το χυμό τους.
    4. Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ή σε κουζινομηχανή το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει μία κρέμα.
    5. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι και ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα (μόλις παίρνει το ένα συνεχίζουμε με το άλλο) χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να ενσωματωθούν.
    6. Διαλύουμε τη σόδα και το ταχίνι στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών.
    7. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής ή του μίξερ χειρός και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ λίγο λίγο μέχρι να τα πάρει.
    8. Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
    9. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
    10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα.
    11. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αβγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
    12. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε, τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε ελαφρά με το διάλυμα αβγού στην επιφάνεια τους και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγο σουσάμι.
    13. Τα ψήνουμε στην μέση του φούρνου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
    14. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για να παραμείνουν έξτρα τραγανά!

     

    tips

    1. Αφού αλείψουμε με το διάλυμα αβγού τα κουλουράκια, περιμένουμε λίγη ώρα να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά τα ψήνουμε.
    2. Αφήνουμε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετούμε στα ταψιά μας, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
    3. Περιμένουμε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα τα μεταφέρουμε σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρούνται ιδανικά σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
    4. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα κουλουράκια μας.

    Μία Αξιολόγηση

    1. Ιωάννα

      Εύκολη συνταγή φοβερή γεύση πραγματικά μπράβο!!!

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5