ΥΛΙΚΑ
- 2 μπριζόλες μοσχαρίσιες 600 γρ καλά σιτευμένες ή 2 φιλέτα μοσχαρίσια αν σας αρέσει το μαλακό αποτέλεσμα
- 60 γρ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
- 3 κτσ φρέσκα πιπέρια σε κόκκους ( με προτίμηση στο μαύρο και στο πράσινο)
- 2 κτσ πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κτσ αγελαδινό βούτυρο
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200 ml ζωμό μοσχαριού (τον έτοιμο σε ζελέ για ευκολία) ή 200 ml ντέμι γκλας για τους πολύ ψαγμένους
- 100 ml bourbon whiskey ή 100 ml κονιάκ
- 1 κτσ ψιλοκομμένο θυμάρι ή μαϊντανό
Για γαρνιτούρα
- 500 γρ βελούδινο βουτυράτο πουρέ πατάτας
- πατάτες country (πατάμε πάνω στα κόκκινα γράμματα και μας μεταφέρει στην συνταγή)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Αφήνουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα μέχρι να το μαγειρέψουμε (σημαντικό βήμα για να ψηθεί γρηγορότερα και να μην σκληρύνει. Αν και το κυριότερο φυσικά είναι να αγοράσουμε καλή ποιότητα και να έχει γίνει σωστή σίτευση από τον κρεοπώλη).
- Σε ένα γουδί ή τυλιγμένα σε μία πετσέτα κοπανάμε τα πιπέρια μέχρι να σπάσουν και να βγάλουν το άρωμα τους αλλά προσέχουμε να παραμείνουν χοντρά (σε περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία τα κόβουμε στο μούλτι προσέχοντας πάλι να μείνουν χοντρά).
- Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε ελαφρώς το κρέας και το πανάρουμε με τα σπασμένα πιπέρια πιέζοντας καλά ώστε να κολλήσουν ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κτσ ελαιόλαδο, 1 κτσ αγελαδινό βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε το πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σβήνουμε με το κονιάκ βράζοντας για μισό λεπτό, ρίχνουμε το ζωμό μοσχάρι, την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά γυρνώντας μία φορά τα φιλέτα μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά, πασπαλίζουμε με θυμάρι, αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί 3 λεπτά μέσα στην σάλτσα και σερβίρουμε με έναν βουτυράτο πουρέ πατάτας ή με σπιτικές πατάτες country ή με απλές φρέσκες τηγανιτές πατάτες!