Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Λαχματζούν (ανατολίτικες πίτσες)

    Συνταγή από:
    90 λεπτά
    Προετ. 20 | Μαγείρεμα: 15 | Μερίδες: 4

    ΥΛΙΚΑ

    Για την γέμιση

    • 200 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
    • 200 γραμμ. αρνίσιο κιμά
    • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
    • 2 κ.σ. ψιλοκομμένες πιπεριές
    • 4 τομάτες κομμένες σε μικρά καρέ (όχι τριμμένες)
    • 3 κ.γ. μπούκοβο
    • 2 κ.γ αλάτι
    • 1 κ.γ κύμινο
    • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

    Για την ζύμη

    • 400 γραμμ. αλεύρι σκληρό
    • 350 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι 10%
    • 6 γραμμ. ξηρή μαγιά
    • 1 κτγ μέλι
    • 10 γραμμ. αλάτι
    • 50 γραμμ. λιωμένο βούτυρο Κερκύρας ή ελαιόλαδο

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Σε μία λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το μέλι και το αλάτι. Μεταφέρουμε το γιαούρτι στο μπολ με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο ή το ελαιόλαδο την ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει λεία. Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί σκεπάζοντας την με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
    2. Σε μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε τους κιμάδες σ ένα μπολ, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη φρέσκια κομμένη τομάτα, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, 3 γεμάτες κουταλιές του γλυκού μπούκοβο, 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι, 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο και 2 κουταλιές σούπας από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
    3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και αφήνουμε τα μπαλάκια μισή ώρα σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν ελαφρώς. Ανοίγoυμε το κάθε μέρος σε ένα στρογγυλό λεπτό φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη.
    4. Απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια κάθε φύλλου τη γέμιση που ετοιμάσαμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240°c για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο κιμάς και να γίνει τραγανή η ζύμη. Κάθε πίτα την σερβίρουμε με έξτρα τομάτα, καυτερή πιπεριά και χυμό λεμόνι. Συνοδεύουμε ιδανικά με ένα αριάνι ή με μία ελαφριά σος γιαουρτιού!

    tips

    • Μόλις απλώσουμε το μείγμα του κιμά πάνω στην ζύμη πρέπει να ψήσουμε αμέσως για να μην πανιάσουν η πίτσες. Καλό είναι να αφήσουμε ένα ταψί στο φούρνο να ζεσταθεί καλά και να ψήνουμε εκεί τις λαχματζούν για να γίνονται πολύ τραγανές και σωστά ψημένες από κάτω. Επίσης μπορούμε να αφαιρέσουμε το αρνί και να ετοιμάσουμε την συνταγή μόνο με μοσχάρι ή το αντίθετο. Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά χοιρινό ή πουλερικών πρέπει να είναι μαγειρεμένος, στην συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης και προχωράμε κανονικά την συνταγή μας.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5