Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Πορτοκαλόπιτα με παγωτό Καϊμάκι

    Συνταγή από:
    140 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 45 | Μερίδες: 10

    ΥΛΙΚΑ

    Για τη βάση

    • 5 πορτοκάλια
    • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
    • 250 γρ. σπορέλαιο
    • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 250 γιαούρτι στραγγιστό 10%
    • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 2 βανίλιες
    • 3 αυγά
    • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
    • 1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική

    Για το σιρόπι

    • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 500 γρ. νερό
    • 20 ml μαστίχα Χίου ή κονιάκ (προαιρετικά)

    Για το σερβίρισμα

    • Ιδανικά με παγωτό καϊμάκι

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Παίρνουμε το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος) στύβουμε το χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
    2. Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε άφθονο νερό για 1 ώρα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και στύβουμε τα πολλά υγρά. Χτυπάμε τις φλούδες από τα βρασμένα πορτοκάλια μαζί με το χυμό και το ξύσμα στο μούλτι και κρατάμε τον πουρέ στην άκρη σε ένα μπολ.

    Για το σιρόπι

    • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1 βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ Μαστίχας Χίου. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .

    Για την πίτα

    1. Όση ώρα αφήνουμε το σιρόπι να κρυώνει, ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάει το ένα στο άλλο). Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν τα πιάνουμε και γίνονται κομμάτια.
    2. Τα σπάμε με τα χέρια μας να γίνουν μικρά ακανόνιστα κομμάτια (4-5 εκατοστά).
    3. Ανακατεύουμε τον πουρέ από τα πορτοκάλια που χτυπήσαμε στο μούλτι με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φύλλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
    4. Προσέχουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα να τα βάλουμε στο τέλος και να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ μετά.
    5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε 5 δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μία σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
    6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×30 και το αλευρώνουμε.
    7. Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
    8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160ο C για 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
    9. Με το που βγάλουμε καυτή την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο την τρυπάμε με την μύτη ενός λεπτού μαχαιριού ή με μια οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
    10. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι.

    tips

    • Το μυστικό είναι να ξεραθούν πολύ καλά τα φύλλα κρούστας. Αν δούμε ότι δεν έχουν ξεραθεί και είναι μαλακά, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε με αέρα στον φούρνο στους 50ο C μέχρι να ξεραθούν καλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσέχουμε να κρυώσουν τελείως όταν τα χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή!
    Κατηγορία:

    4 Αξιολογήσεις

      • vasilischef

        Περιμένω φωτογραφίες το συντομότερο!!!

    1. Ξανθή

      Θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία, νομίζω ότι έχει διαφορετική εκτέλεση από μια παρόμοια που φτιάχνω και ψάχνω κάτι άλλο.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5