Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Παραδοσιακός μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας με σκορδαλιά

    Συνταγή από:
    60 λεπτά
    Προετ. 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 30 λεπτά | Μερίδες: 8-10

    ΥΛΙΚΑ

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου : Ξεπλένουμε το χοντρό αλάτι από τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Κόβουμε σε κομμάτια και τοποθετούμε σε σκεύος με αρκετό νερό. Αλλάζουμε κάθε 6 ώρες το νερό. Μετά από περίπου 24 ώρες τηγανίζουμε ένα μικρό κομμάτι για να ελέγξουμε το ποσοστό αλατιού και εάν είναι ακόμα πολύ αλμυρός συνεχίζουμε τη διαδικασία. Φροντίζουμε να μη ξαλμυριστεί τελείως και να κρατάει ελαφρώς στο αλάτι. Σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά με τη βοήθεια μίας πετσέτας. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.
    2. Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα κομμάτια μπακαλιάρου να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Φέρνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το ηλιέλαιο γύρω στους 160°C και το διατηρούμε εκεί. Στο μεταξύ, στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα στη συνέχεια τα αλευρώνουμε, τα βουτάμε μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα, ώστε να στραγγίξουν το παραπανίσιο κουρκούτι. Τηγανίζουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές ανακατεύοντας με μία κουτάλα αράχνη. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με την κουτάλα και τα κρατάμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
    3. Σερβίρουμε με την σκορδαλιά πατάτας, λίγες πατάτες τηγανιτές με την φλούδα και αν θέλουμε μία ωραία κλασική παντζαροσαλάτα που ταιριάζει ιδανικά με τον τηγανιτό μπακαλιάρο.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5